Matolcsy: A kormány jövő héten tárgyal a 100 milliárdos intézkedéscsomagról

Infostart
2011. szeptember 1. 13:32
A kormány kihelyezett ülésén hétfőn és kedden tárgyal a költségvetésből az idén hiányzó 100 milliárdos "lyuk" eltüntetéséhez szükséges intézkedésekről - mondta el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a miniszterelnök és 11 közgazdász megbeszélését követően kérdésre válaszolva.

Veszélyes számunkra a mostani válság, mert bár kijöttünk a válság magjából, már nem vagyunk a görög úton, már nem vagyunk délen - kezdte beszédét Matolcsy György a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A tárcavezető kiemelte: a világ három nagy fejlett központja egyszerre van válságban. Az Egyesült Államok, az eurózóna és Japán is válsággal küzd. Ilyen még nem volt az 1929-es nagy világgazdasági összeomlás óta - mutatott rá.

Abban is egyetértés mutatkozott a megbeszélésen, hogy elhúzódó lesz a válság. Valamint abban is egyetértettek a résztvevők, hogy Magyarországnak meg kell védenie az elmúlt egy év gazdaságpolitikájának eredményeit.

A közgazdászok többsége egyetértett a gazdaságpolitika irányával és azzal is, hogy a kormány képes csökkenteni a hiányt és az államadósságot, emelni a foglalkoztatottság szintjét és megelőzni a fogyasztás újabb zuhanását - jelezte a tárcavezető, aki hozzáfűzte: Magyarország már nem leszakadó gazdaság, hanem az Európai Unió átlagának megfelelően tud növekedni.

Folytatnunk kell az ország átszervezését és ezért előre kell hozni az intézkedéseket, amelyeket korábban terveztünk - jelezte a nemzetgazdasági miniszter.

Elmondása szerint egyetértés volt abban, hogy be kell foltozni az idei költségvetésben keletkező 100 milliárd forintos lyukat. Emellett ismét hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés hiányát 3% alatt kell tartani.

Mindezt úgy kell elérni, hogy semmilyen megszorító politikát nem szabad alkalmazni - emelte ki Matolcsy.

"Óvtak bennünket a jövedelemadó emelésétől"

Sok okos javaslat hangzott el az egyeztetésen - foglalta össze a tárcavezető az egyeztetés eredményét. A közgazdászok óvták a kormányt attól, hogy emelje a jövedelemadókat és hogy visszaforduljon az arányos adórendszertől.

Több közgazdász is kiemelte, hogy miután Magyarországon már nem zuhan a fogyasztás, ez megszűnt. Ez nagyon nagy eredmény és ennek hátterében az egykulcsos adó bevezetése áll - magyarázta Matolcsy. Elmondása szerint egyetértés volt abban is, hogy a forgalmi és fogyasztási adó beszedését erősíteni kell.

Később kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az adóbehajtás körében, az áfabehajtás hézagainak kezelése érdekében tesz olyan hatékony és kemény lépéseket, amelynek révén az állam a bevételeihez jut.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy a megbeszélésen részt vett Bod Péter Ákos, Csaba László, Járai Zsigmond, Hamecz István, Barcza György Szász Károly, Töröcskei István, Szapáry György, Arnold Mihály, Soós Lőrinc és Auth Henrik. Megállapodtak abban, hogy a helyzetre tekintettel ezt a konzultációs fórumot fenntartják és havonta egyeztetnek.

Kérdésre válaszolva Matolcsy György azt mondta, hogy nézetkülönbség a megbeszélés résztvevői között leginkább a veszély mértékének megítélésében, illetve a kormány mozgásterének nagyságában volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Windisch Judit tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást