Palócz Éva: Még idén be kell vetni a fűnyírót az állami kiadásoknál

Infostart
2011. augusztus 23. 08:00
Csupán erkölcsi felelősei lehetnek annak, hogy az emberek devizában adósodtak el - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Palócz Éva. A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója beszélt arról is, hogy az idei évben nincs szükség nagyobb költségvetési bevételnövelésre, de az állami kiadásokat még szigorúbban vissza kell fogni.

Mindennek az emberek fizetik meg az árát, és nem szerencsés, ha a devizahiteleseket azoknak az adóforintjából mentik meg, akik nem vettek fel ilyen kölcsönt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Palócz Éva, hozzátéve: ez is egyfajta újraelosztás. Nagyon gyakran a felelősen gazdálkodóktól veszik el a pénzt, amelyet a nem mindig felelősen gazdálkodóknak adnak oda.

Ráadásul ez precedenst teremt - figyelmeztetett a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, a szolidaritásnak is megvannak ugyanis a korlátai, hiszen nem egy esetben olyanokról van szó, akik nagyon felelőtlenül vettek fel hitelt.

Annak, hogy az emberek devizában adósodtak el, legföljebb "felelőse" van; egy olyan folyamatról van szó, amely nem magyar jelenség - csak annyi a "hungarikum", hogy nálunk, a svájci frankban történő eladósodás a fő probléma.

Példaként hozott fel egy riportalanyt, aki arról panaszkodott, hogy régen kilencven ezer forintot keresett, és 50 ezer forint volt a törlesztő-részlete; most csökkent a fizetése, a részlet pedig emelkedett. "Azt gondolom, hogy aki 90 ezer forintot keres, annak nem lett volna szabad 50 ezres törlesztő-részletet vállalnia" - jelentette ki a közgazdász.

Emlékeztetett: a globális válság egyik oka, hogy mindenhol iszonyatosan eladósodtak az emberek, és az államok ezt támogatták a bankrendszer liberalizálásával. A "fogyasszunk!" életérzésnek sem az állam, sem a központi bank nem próbálta sehol útját állni.

Szigorúbban vissza kell fogni az állami kiadásokat

A közgazdász szerint most mindenki leginkább abból indul ki, hogy az emberek a jövedelmükből többet fognak megtakarítani, és kevesebbet költeni. Ez a magyar bruttó hazai terméket (GDP) mérsékli, de az adóbevételek közül csak a fogyasztási alapúakat - áfa - csökkenti, a jövedelemadó-bevételt nem módosítja - magyarázta a közgazdász.

A magyar GDP vártnál lassúbb növekedése miatt önmagában Palócz Éva szerint nem kell súlyos megszorításokat bevezetni az idén - és sokat már nem is nagyon lehet tenni. Az állami kiadásokat viszont mindenképpen muszáj még szigorúbban visszafogni - vélekedett a szakértő, aki szerint ilyen nagy baj esetén a sokat szidott fűnyíróelvet kell alkalmazni.

Nagyobb probléma ennél a jövő évi költségvetés, amelyben komolyabb lyuk tátong. Idén "besegített" 528 milliárd forint a magány-nyugdíjpénztári vagyonból, amelyet folyó kiadásként beterveztek - ez azonban egyszeri bevétel, ilyen többet nem lesz, jövőre valahogy kompenzálni kell a kiesését.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Palócz Éva a devizahitelesekrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Palócz Éva az állami kiadásokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást