A közszolgálatban csökkent leginkább a munkalehetőségek száma

Infostart
2011. augusztus 18. 19:30
Az előző negyedévhez képest leginkább a közszolgálat területén csökkent a meghirdetett pozíciók száma - derül ki a Jobinfo.hu internetes álláspiaci portál második negyedéves adataiból. A pályakezdők számára viszont jó hír, hogy leginkább a gyakornoki, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatalok számára meghirdetett álláshelyek száma emelkedett.

A kínált állások típusát megvizsgálva 2011. első negyedévéhez képest a pályakezdők, illetve gyakornokok számára meghirdetett állások száma nőtt leginkább a Jobinfo.hu adatai alapján. "Ez vélhetően annak köszönhető, hogy egyrészt a nyár közeledtével százezernyi friss munkaerő kerül a piacra, amire a munkáltatók is készülnek. Másrészt újra mutatkoznak a létszámbővítés jelei, és a munkáltatók kiemelt szerepet szánnak a pályakezdőknek, akiket kedvezőbb feltételek mellett tudnak alkalmazni, mint a már tapasztalattal rendelkező munkavállalókat" - kommentálta az adatokat Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásportál vezetője.

A negyedév nyertesei közé tartoznak még a szakmunkások, a gazdasági, illetve pénzügyi területen elhelyezkedni szándékozók, valamint a logisztikai, beszerzési és szállítmányozási pozíciókra pályázók. E kategóriákban 20 százalékkal több állás várt betöltésre, mint 2011. első negyedévében.

A legek körében ugyanakkor negatív rekordot állított fel a közszolgálati kategóriába sorolható állások köre. A legnagyobb visszaesés a közigazgatás területén tapasztalható, de az oktatási, illetve az egészségügyi álláslehetőségek számában is tetemes a csökkenés.

Még több mérnököt, informatikust

Nincs jelentős változás a végzettség szerinti álláskínálati számok dobogós helyein, a vizsgált időszakban ezúttal is a mérnökök, az informatikusok és a műszaki végzettséggel rendelkezők iránt volt a legnagyobb a kereslet. "A közel 90 ezer állásajánlat mintegy 25 százaléka nekik szól, ami rávilágít arra, hogy az oktatás nem képes kellő mennyiséget produkálni az ilyen végzettségekkel rendelkező szakemberekből" - hangsúlyozta Kristók Balázs.

Ha a kínált állásokat az elvárt idegennyelv-ismeret szerint vizsgáljuk, akkor megállapítható, hogy a második negyedévben is az angol az első számú favorit a munkáltatók körében, ezt követi a német, majd a francia. Változás viszont az előző negyedévhez képest, hogy az április 1. és június 30. között nyitott pozícióknál növekedett a kiírásokban a követelményként megfogalmazott idegennyelv-ismeret.

Több a lehetőség, csak utazni kell?

A második negyedévben mintegy öt százalékkal nőtt a nyitott pozíciók száma. Területi bontásban az élen nincs változás, sőt, Budapest a maga 37,4 százalékával még inkább főváros-központúvá alakítja az álláspiacot.

A megyék vonatkozásában már komolyabbak a változások, Zala, Győr-Moson-Sopron, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkált 20 százalék feletti emelkedést az első negyedévhez képest, igaz, ez volumenét tekintve csak pár tucat pozícióval jelent többet az adott megyében.