"Akár tetszik, akár nem, az euró él"

Infostart
2011. augusztus 15. 08:38
Több neves közgazdász is nyilatkozott a hétvégén az euróválságról. Soros György Görögország és Portugália euróövezetből való kilépését sürgette, német közgazdászok pedig a márka bevezetése ellen kardoskodtak.

Soros György szerint Görögországnak és Portugáliának nem csak az euróövezetből, az Európai Unióból is ki kellene lépnie tetemes adóssága miatt. Az üzletember a Spiegel magazinnak azt mondta, elérkezett az idő arra is, hogy az euróövezet országai beleegyezzenek a közös eurókötvények kibocsátásába.

"Akár tetszik, akár nem, az euró él, és ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljon, az euróövezeti államoknak ugyanazon feltételekkel kell refinanszírozniuk adósságaik nagy részét"- fogalmazott Soros György.

Azon ötlet kapcsán, hogy Németország ismét vezesse be a márkát, a többi között Gustav Horn, a német Makrogazdasági és Konjunktúrakutató Intézet vezetője fejezte ki aggodalmát.

Mint mondta: a bevezetést követően a német márka a dollárral és az európai fizetőeszközökkel szemben jelentősen erősödne, hasonlóan ahhoz, mint amit az elmúlt hónapokban a svájci frank esetében láthattunk.

A márka tízszázalékos felértékelődése pedig a német export 4-5 százalékos visszaeséséhez vezetne, ami a korábbi évek export-világbajnokánál gazdasági katasztrófát okozna Gustav Horn szerint. Hasonló véleményen volt Michael Burda, a berlini Humboldt egyetem közgazdásza, valamint Daniel Gros, a The Centre for European Policy Studies igazgatója is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást