Az EKB nem adja tovább a felvásárolt kötvényeket

InfoRádió / MTI
2011. augusztus 8. 13:24
Az Európai Központi Bank (EKB) megtartja portfoliójában az adósságszolgálati nehézségekkel küszködő euróövezeti országoktól felvásárolt államkötvényeket és nem adja azokat tovább az EFSF euróövezeti segélyalapnak.

A német kormánynak nincsenek arra vonatkozó értesülései, hogy az EKB továbbadná a kötvényeket az EFSF euróövezeti segélyalapnak, mihelyt az mandátumot kap államkötvények vásárlására - közölte hétfőn Berlinben Christoph Steegmans német kormányszóvivő.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a vasárnap esti német-francia közös közlemény tartalmában nem lép túl a július 21-i csúcstalálkozón meghozott döntések határain, az EFSF rendelkezésére álló pénzeszközök és jogosítványok tekintetében sem.

Az EKB hétfőn piaci megfigyelések szerint olasz és spanyol államkötvényeket vásárolt fel. A német kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a központi bank saját hatáskörében önállóan járt el. Az EKB vasárnap jelentette be, hogy kötvényvásárlási programja "aktív végrehajtásába" kezd.

Az EKB a kötvényvásárlásokkal politikai függetlenségét kétségbe vonó bírálatoknak tette ki magát.

Az EKB már milliárdos nagyságrendben vásárolt fel görög, ír és portugál államkötvényeket. Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre.