Melyik benzinkútnál mérik négyszáz forintért a benzint?

Infostart
2011. augusztus 3. 08:44
Ismét bekövetkezett az, amit már régóta sejtettünk: a benzin literenkénti ára átlépte a 400 forintos lélektani határt egyes hazai töltőállomásokon, jelenleg a legdrágábban 402,9 forintért juthatunk hozzá. A Pénzcentrum.hu összegyűjtötte azon kutak listáját, ahol a legdrágábban mérik a 95-ös benzint az országban, és összehasonlította az árakat a környező országokéival.

Mivel a Mol közlése szerint ezen a héten csak a gázolaj ára csökken, a benziné változatlan marad, így a múlt héten végrehajtott három forintos benzináremelés hatására sok Magyarországon található töltőállomáson átlépte a 400 forintos lélektani a határt a 95-ös benzin literenkénti ára.

Kilenc töltőállomás még ennél is bátrabb volt. A Holtankoljak.hu adatbázisa szerint hét OMV és két Mol töltőállomáson is 400 forintnál drágábban tankolhatnak a hazai autósok. Az adatbázis szerint öt OMV kúton kalkulálták a legmagasabb benzinárakat. E kutakon 402,9 forintot kóstál a 95-ös literje.

Országosan összesen közel 30, Agip-, MOL-, OMV-, illetve Shell töltőállomás alkalmazza a marketingfogásnak tűnő 399,9 forintos árat. Vélhetően senkinek nem okoz nagy meglepetést, hogy a felsorolásban látható töltőállomások legnagyobb része autópályán található.

Az ár-összehasonlító portál adatbázisában fellelhető mintegy 1400 kút közül sokan nem voltak hajlandóak adatokat közölni, így ez a lista jóval nagyobb is lehet, ha azt feltételezzük, hogy azon töltőállomások zárkóztak el az adatközléstől, amelyeknek kifejezetten kellemetlen megjelenniük a kalkulált árral az összehasonlító portálon.

Árak Európában

A Magyar Autó Klub által múlt héten közölt adatokból is kiderül, hogy Magyarország az élmezőnybe tartozik az üzemanyagárak drágaságát illetően. Az autóklub által vizsgált 13 európai ország közül, hazánkban a negyedik legdrágább a 95-ös benzin literje, míg a gázolajat ötödik legdrágább országként mérik nálunk.

Összehasonlításképp érdemes megemlíteni, hogy Horvátországban a magyarországi árakhoz képest 30-40 forinttal olcsóbban lehet tankolni, bármilyen autónk is van. Szlovéniában pedig az árkülönbözet eléri az 50-60 forintot is, hasonlóképpen a Romániában és Szerbiában kalkulált árakkal. És akkor még nem is beszéltünk Ukrajnáról, ahol az árkülönbség igen masszívnak fest hazánkhoz viszonyítva, itt közel 150 forint az eltérés.

A nagyobb eltérések miatt tehát érdemes lehet az autósoknak ügyesen gazdálkodniuk az üzemanyaggal, egy környező országba történő utazás esetén, hiszen rengeteget spórolhatnak, ha a tankolást a határon túl intézik. Természetesen a határ közelében lakók számára is mindenképp megérheti, ha átruccannak tankolni a jóval olcsóbb országokba.

Egyre kevesebbet autózunk

A Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak töltőállomásain az idén az első félévben 614,9 millió liter benzint és 756 millió liter gázolajat értékesítettek, szemben a tavalyi első félévben a benzin esetében mért 654,8 millió literrel, valamint a gázolaj esetében mért 745,2 millió literrel. Így a benzineladások 6 százalékkal csökkentek, a gázolajeladások viszont 1,5 százalékkal nőttek a bázishoz képest.

A szövetség adatai a piac mintegy 85 százalékát fedik le a tagvállalatokon keresztül. A szövetség közlése szerint továbbra is fennáll az a tendencia, hogy az eladások összességében valamelyest csökkennek, az első félévben 2,1 százalékkal.