Magyarország kitart a GMO-mentesség mellett

Infostart
2011. július 26. 14:14
A kormány elszánt abban, hogy megőrzi Magyarország GMO-mentességét, vagyis az eddiginél szigorúbban bünteti a genetikailag módosított vetőmagok forgalomba hozatalát, beperli a vétkes forgalmazókat, és megtéríti a szennyezett terményeik megsemmisítésére kötelezett gazdák kárát - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Eddig 5300 hektár termőföldön találtak GMO-szennyezett növényt; a tulajdonosok 1400 hektáron már végeztek a megsemmisítéssel, vagyis a betárcsázással, ami az adott vetésterület négyszáz méteres úgynevezett pufferzónájára is kiterjed - közölte az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár.

Bognár Lajos hozzátette: a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal akkreditált laboratóriumában elvégzett tesztek során eddig 15 vetőmag bizonyult genetikailag módosítottnak; nyolcvan minta még vizsgálatra vár.

Az említett 15 vetőmagot a Pioneer és a Monsanto nevű cégek hozták be az országba. A vetőmag teljes GMO-mentességének ellenőrzése az előállító és a forgalmazó feladata, tehát nekik kell gondoskodniuk ezek megsemmisítéséről vagy az országból való elszállításáról - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta: a kormány tegnapi rendeletével megemelte a GMO-szennyezett vetőmagok forgalmazása miatt kiszabható hatósági bírság nagyságát. Ennek minimális összege 50 ezer, a felső határa pedig 2 milliárd forint.

Az államtitkár egyértelművé tette, hogy a kormány meg akarja őrizni az ország teljes GMO-mentességét, ezért a kabinet vállalja, hogy megtéríti a gazdák kárát és beperli helyettük a forgalmazókat. A kártérítési igények bejelentési határideje szeptember 30. Kovács Zoltán jelezte, hogy a GMO-mentesség hosszú távú megőrzése érdekében szükség lesz a Büntető Törvénykönyv módosítására, sőt az egész terület jogi szabályozásának újragondolására is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást