Világuralomra tör a Samsung az okostelefonok piacán

Infostart
2011. július 25. 19:20
A legnagyobb okostelefon-gyártóvá nőhette ki magát a Samsung 2011 második negyedévében, egy elemző cég becslései szerint ugyanis elképzelhető, hogy a dél-koreai társaság több okostelefont értékesített az április-júniusi időszakban, mint a Nokia vagy az Apple.

Az Android operációs rendszer nagy sikerének köszönhetően a Samsung okostelefon értékesítései lekörözhették a második negyedévben a Nokia és az Apple eladásait is.

A Strategy Analytics szakértőjének becslései szerint a Samsung 18-21 millió darab okostelefont értékesíthetett világszerte 2011 második negyedévében, ehhez képest a Nokia 16,7 darabot adott el, az Apple pedig 20,3 millió iPhone-t értékesített - írja a Bloomberg.

A Samsung androidos készülékei iránt nagy az érdeklődés a legtöbb régióban, és a cég azt a célt tűzte ki, hogy felsőkategóriás készülékeinek értékesítéseit megduplázza az idén. Amennyiben a Samsung fenn tudja tartani készülékei keresletét az olyan gyors növekedést mutató régiókban, mint Kína, vagy Brazília, nagy eséllyel a legnagyobb okostelefon gyártó lehet. Az év végére az Apple és a Samsung okostelefon eladásai hasonló szinten lehetnek - véli a Strategy Analytics elemzője.

Az okostelefonok piacán a Nokia folyamatosan részesedést veszít, a társaság a Microsoft-együttműködéstől várja a fordulatot, de az első Windows Phone-nal működő Nokia okostelefonok csak az év vége felé jelennek meg a piacokon. Az iPhone sikere eközben töretlen, a Samsung Galaxy sorozata pedig az okostelefon-gyártók élvonalába emelte a dél-koreai céget.

A teljes mobilpiacon a Samsung a második legnagyobb szereplő a világon, a becslések szerint idén 20 százalékos piaci részesedést érhet el az értékesített készülékek volumenét tekintve, miközben a Nokia (amely továbbra is az élen áll) 26 százalékos részesedésre tehet szert. A két gyártó piaci részesedése eddig még soha nem volt ilyen közel egymáshoz.