Délután teszik közzé a banki stresszteszt eredményét

InfoRádió / MTI
2011. július 15. 10:48
Az európai tőzsdezárásokat követően péntek délután teszi közzé az uniós bankok stressztűrő képességét felmérő idei stresszteszt eredményeit az Európai Bankhatóság (EBA).

Az EBA az idén 91 európai bankot vizsgált, ezek a teljes eszközérték tekintetében az uniós bankágazat mintegy 65 százalékát fedik le.

Uniós diplomáciai körökből olyan értesülések láttak napvilágot, hogy a teszten az idén csak néhány bank "bukott meg". Előzetesen már kiszivárgott az a hír, hogy minden német és olasz bank átment a vizsgán.

Kedden már külföldi hírügynökségek tudni vélték, hogy a vizsgált 25 spanyol bank közül 6 elbukott az Európai Bankhatóság (EBA) terhelési próbáján, a 13 vizsgált német és 4 portugál pénzintézet azonban mind átment a teszten a keddi sajtójelentések szerint.

Az ABC című spanyol lap keddi számában arról írt, hogy 5 spanyolországi takarékpénztár és egy közepes méretű bank nem tudta teljesíteni a stresszteszt követelményeit.

A Diaro Economico című lisszaboni lap szerint a portugál bankok megfeleltek a teszten, a Financial Times Deutschland pedig arról írt, hogy német bank az idén nincs a bukottak között.

A banki stresszteszt néven ismert terhelési próbát már elvégezték, az eredményeket ismerik is az érintett bankok és hatóságok, az EBA azonban csak péntek délután 18 órakor közli jelentését, vagyis az eredmények a hét utolsó tőzsdei kereskedési napjának végén, a nyugat-európai piacok zárása után kerülnek nyilvánosságra.

Tavaly ugyancsak 91 bankot vizsgáltak. Összesen 7 banknak - 5 spanyol, 1 görög és 1 német társaságnak - nem sikerült teljesítenie a múlt évi követelményeket.

Az idén azt modellezték, hogy a bankok képesek volnának-e gazdasági visszaesés idején két éven keresztül 5 százalék felett tartani az úgynevezett elsődleges alapvető (core tier 1) tőkéjüket.

Magyarországról az idén egyedül az OTP vett részt a tesztben, tavaly az OTP mellett az FHB is a vizsgált bankok között volt.

Az OTP tavaly 92 bank közül a második legjobb stressztűrő képességet mutatta fel.