Felminősítette Észtországot a Fitch

InfoRádió / MTI
2011. július 5. 14:27
Felminősítette az elsőrendű osztályzati sávon belül Észtországot kedden a Fitch Ratings, az igen jó észt növekedési és közpénzügyi helyzettel indokolva a lépést.

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban kedden közölte, hogy az eddigi "A"-ról "A plusz" szintre emelte a devizában és hazai valutában kibocsátott, hosszú futamidejű észt államadósság besorolását, stabil kilátással. A Fitch egyben megerősítette a rövid lejáratú észt szuverén devizaadósság "F1" osztályzatát, valamint a kereskedelmi adósokra megállapított "AAA" besorolási országplafont, amely a lehetséges legjobb.

A hitelminősítő a felminősítéshez fűzött londoni elemzésében Észtország "szilárd" gazdasági növekedési teljesítményével, "kivételesen" erőteljes közfinanszírozási helyzetével, a csökkenő küladósság-rátákkal és a bankrendszer stabilizálódására utaló jelekkel indokolta az osztályzatjavítást.

A Fitch kiemelte, hogy a észt közadósság tavaly a hazai össztermék (GDP) 6,6 százaléka volt, amely a legalacsonyabb adósságráta az Európai Unióban, és ezt az adósságállományt meghaladják az észt kormány rendelkezésére álló likvid eszközök. Mindemellett az észt államháztartási egyenleg tavaly a GDP-érték 0,1 százalékának megfelelő többlettel zárt, és Észtország ellen az EU soha nem indított túlzottdefitic-eljárást - áll a Fitch Ratings keddi londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint Észtország "erőteljes V-alakú" fellendülési pályát követ, bár ennek előzménye súlyos recesszió volt. Az idei első negyedévi gazdasági növekedés éves összevetésben számolva 8,5 százalékos volt - a fő hajtóerőt az élénk export és a beruházások adták -, és a Fitch saját előrejelzése szerint az észt GDP-érték az idén egész évben 4,8 százalékkal, jövőre 4,2 százalékkal bővül.

A Fitch Ratings kiemeli a felminősítéshez fűzött elemzésében, hogy az észt növekedést ezúttal - a válság előtti helyzettől eltérően - nem a külkereskedelmi forgalomban részt venni nem képes szektorokba beáramló tőke hajtja, és ez kulcsfontosságú különbség a pénzügyi válság előtti növekedési modellhez képest. Ez növeli az abba vetett bizalmat, hogy az észt gazdaság makrogazdasági egyensúlytalanságok kialakulása nélkül is képes lesz robusztus növekedésre.

A Fitch Ratings egy napon belül a második kelet-európai ország szuverén adósosztályzatát javította. A cég előző nap visszaemelte Románia hosszú futamidejű állami devizaadósságának besorolását az addigi spekulatív - nem befektetési ajánlású, vagyis bóvli - "BB plusz" osztályzati szintről a már befektető sávba tartozó "BBB mínusz"-ra. A román felminősítést a Fitch azzal indokolta, hogy Romániában megkezdődött a kilábalás a pénzügyi válságból, a gazdaság növekszik, erőteljes az exportteljesítmény és csökken a folyómérleg-hiány, valamint az államháztartás deficitje is.

A Fitch Ratings listáján jelenleg azonos Románia és Magyarország adósbesorolása. A hitelminősítő a múlt hónapban stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést.

A kilátás stabilizálása azt jelenti, hogy a Fitch levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.