Matolcsy válaszolt az európai biztosoknak

InfoRádió / MTI
2011. június 9. 18:47
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Andor László foglalkoztatásért és Olli Rehn gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosnak írt levelében aggályait fejezte ki az Európai Bizottság Európai Szemeszterben tanúsított eljárásával, különösen a magyar program értékelésének tartalmi elemeivel kapcsolatban - közölte a nemzetgazdasági tárca.

A minisztérium közleménye szerint Matolcsy György a biztosoknak címzett levélben hangsúlyozta: Magyarország számos ponton eltérően vélekedik a nemzeti reformprogramról és a konvergenciaprogramról, mint a Bizottság.

A miniszter azt írta, félrevezető a Bizottság jelentésében szereplő utalás a kötelező magán-nyugdíjpénztári pillér eltörlésére, ugyanis a reform célja nem a költségvetési bevételek növelése, hanem a kötelező magánpillér negatív hatásainak elkerülése, és a teljes államháztartás hosszú távú fenntarthatóságának megteremtése volt.

Matolcsy György hozzátette: szintén hamis benyomást kelthet a Bizottság azon állásfoglalása, miszerint a költségvetési konszolidációt a magyar kormány az időszak végére ütemezi.

A nemzetgazdasági miniszter a levélben kitért az adórendszer átalakításának szükségességére, a foglalkoztatottság növelése érdekében tett intézkedésekre, és a 2011. évi költségvetési cél elérésének biztosítására is.

Matolcsy György ezen túlmenően sajnálatát fejezte ki azért, hogy a Bizottság nem élt a tárca által felajánlott párbeszéd lehetőségével, így a döntéshozóknak nincs kellő idejük felkészülni az Európai Tanács júniusi vitájára; véleménye szerint ez a megközelítés aláássa az egész eljárás hitelességét - ismerteti a tárca közleménye.