Áprilisban csökkentek az ipari termelői árak márciushoz képest

InfoRádió / MTI
2011. május 31. 09:03
Az idén áprilisban az ipari termelői árak az előző havinál 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, az egy évvel korábbihoz mérten viszont 4,9 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Havi összehasonlításban tavaly október óta először csökkentek a termelői árak, az 12-havi növekedés pedig egy éve a legalacsonyabb volt áprilisban.

Az ipar belföldi értékesítési árai áprilisban az előző havihoz mérten 0,8, a tavaly áprilisival összehasonlítva 6,4 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai márciusihoz képest 1,0 százalékkal csökkentek, a múlt év áprilisához viszonyítva 3,8 százalékkal nőttek. A forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 2,0, az amerikai dollárhoz képest 5,0 százalékkal erősödött a tavaly áprilisban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten nem változott, a dollárhoz viszonyítva 7,1 százalékkal erősödött.

Áprilisban az ipar belföldi értékesítési árváltozásain belül a feldolgozóipari ágazatokban az árszínvonal 1,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző hónapban. A kimutatás szerint 7,4 százalékkal nőttek az árak a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 0,6-0,6 százalékkal a gumi-, műanyag- és építőanyag, illetve az egyéb feldolgozóipar és javítás területén, valamint rendre 0,3 százalékkal emelkedtek az árak az élelmiszeriparban, a gyógyszergyártásban és a kohászat, fémfeldolgozásban.

Csökkentek az árak 2,2 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termékeknél, 1,5 százalékkal a textil- és bőriparban, 0,4-0,4 százalékkal a gép-, gépiberendezés- és a járműgyártásban, illetve 0,2 százalékkal a fa-, papír- és nyomdaiparban. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai áprilisban az előző havi szinten maradtak.

Az előző év azonos időszakával összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 9,3 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben, 26,6 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 12,5 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint 10,7 százalékkal a kohászat, fémfeldolgozásban nőttek az árak. A belföldi értékesítésben jelentős súlyú élelmiszeripar árai 9,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

2010. áprilishoz viszonyítva alacsonyabbak lettek az árak 4,6 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, 3,6 százalékkal a járműgyártásban, valamint 1,2 százalékkal a textil- és bőriparban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 0,4 és 5,7 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 2,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. áprilisban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 1,7 százalékos árnövekedést, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,2 százalékkal magasabb árakat mért a KSH.

A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,4 százalékkal alacsonyabbak, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,2 százalékkal magasabbak lettek. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 7,8, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,0 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 4,4 százalékkal magasabb árakat mért a KSH.