Nincs fertőzött spanyol zöldség Magyarországon

InfoRádió / MTI
2011. május 30. 11:20
Valamennyi spanyol eredetű élelmiszert ellenőrizték hazánkban, s nem találtak köztük fertőzöttet - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Az európai uniós agrárminiszterek informális debreceni találkozóján részt vevő Fazekas Sándor felhívta a figyelmet a hatósági ellenőrzések fontosságára, amelyeket szükség szerint több termékre is kiterjesztenek, legyen az uborka, méz, vagy húsáru.

Példaként említette, hogy a közelmúltban húsüzemet zártak be Magyarországon minőségi kifogások miatt.

Az Európai Unió agrárminisztereinek találkozójára vasárnap délután érkeztek meg a tagországok tárcavezetői. Nem vesz részt a találkozón Franciaország, Németország és Csehország agrárminisztere, őket helyetteseik képviselik a találkozón.

Hétfőn reggel a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Centrumában (DEAGTC) biopiknikkel kezdődött a program. Az egyetemről Fábián István rektor, a centrum működéséről Nagy János centrumelnök tájékoztatta a tárcavezetőket, akik ezután a környékbeli biogazdaságok termékeit és az egyetemen folyó tudományos kutatások eredményeként készített innovatív élelmiszereket kóstolhattak.

A program a Hortobágyon folytatódik, ahol a miniszterek megtekintik a pásztormúzeumot és a kirakodóvásárt, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) látogató központját, részt vesznek a kilenclyukú híd melletti betyárcsárda átadásán, s megtekintik a helyi vadasparkot.

Az agrárminiszterek találkozója kedden Debrecenben zártkörű munkatalálkozóval folytatódik.

Fazekas Sándor ezzel összefüggésben elmondta: kettős célja van a mostani találkozónak: egyrészt hazánk bemutatkozása, másrészt az állattenyésztés jövőjével, a takarmányozás helyzetével összefüggő kérdések áttekintése.

Természetesen szó lesz a keddi megbeszélésen a fertőzött spanyol uborka kapcsán kialakult helyzetről is - tette hozzá a tárcavezető.