Navracsics: A világban helytállni elsősorban gazdasági téren kell

Infostart
2011. május 30. 13:53
A Gazdasági Versenyhivatal a soros magyar uniós elnökség programsorozatában tartja meg az Európai Versenynap nemzetközi konferenciát. A rendezvényen előadást tartott Joaquín Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa, és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is.

Joaquin Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa megnyitóbeszédében hangsúlyozta: a cégek és fogyasztók jogainak védelme azért fontos, hogy az 500 milliós belsőpiac hatékonyan működjön.

Hozzátette: feladatuk biztosítani, hogy a cégek ténylegesen versenyezzenek egymással. Elismerte ugyanakkor, hogy a visszaélések megakadályozására tett intézkedések nem mindig járnak sikerrel.

"Feladatunk, hogy rávegyük a cégeket, hogy betartsák a törvényeket. De ez egy kétirányú dolog. Nekünk is be kell tartanunk a jogszabályokat" - fogalmazott Joaquin Almunia, aki kiemelte: nagyobb hangsúlyt kell helyezni az ismételt szabálysértések büntetésére.

"A legfontosabb innováció, hogy a korai szakaszban is látható, milyen bírságra lehet számítani. Ez elősegíti a kommunikációt a felek között, és elkerüli az utólagos korrekciót. A státusz megbeszéléseket még szélesebb körben alkalmazzuk, nem csak az antitröszt, de a kartell esetében is" - tette hozzá.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszéde elején emlékeztetett rá: a magyar elnökség szlogenje, az "Erős Európa". Kiemelte: ma már a világban helytállni elsősorban gazdasági téren kell. Erre csak az képes, aki bírja a versenyt más piacokkal, más országokkal - tette hozzá Navracsics Tibor.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: ez a függetlenség nem lehet elzárkózottság, mert a versenyhatóságnak politikai felelőssége is van.

Navracsics Tibor azzal zárta beszédét, hogy az elmúlt öt hónap tapasztalatai alapján mind az Európai Unió, mind Magyarország fontos lépéseket tett az erősebb Európa irányába.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást