Mikor lesz olcsóbb a kenyér?

Infostart
2011. május 29. 20:55
Tovább csökkenhet a következő hetekben a liszt ára. Szakértők szerint a múlt heti csökkenéshez képest további tíz forinttal lehet olcsóbb a liszt. Az Agráreurópa Kft. üzletági igazgatója szerint idén kevés mennyiségű, de jó minőségű búza várható.

A tavalyi gyenge év után 850 ezer hektárra csökkent a búza vetésterülete - mondta az InfoRádiónak az Agráreurópa Kft. üzletági igazgatója. Fórián Zoltán szerint a kilátások ezúttal sem jók, 3-3,2 tonnás hektáronkénti hozamot lehet becsülni, ami akár három millió tonna alatti termést eredményezhet.

Az igazgató ugyanakkor kiemelte: a nemzetközi piaci folyamatok jobban meghatározzák a búza és a liszt árát, mint a magyarországi termés. Csökkenő tendencia látható, ennek oka, hogy növekszik az import, a pékek szervezetten importálnak, hogy letörjék a hazai árakat, másrészt pedig közeleg az aratás, így a tavalyi készletek előkerülnek a raktárak mélyéről, ami emeli a kínálatot a liszt piacán - fejtette ki.

Az elmúlt egy hónapban tíz forinttal csökkent a liszt ára, és a következő időszakban is ekkora esésre lehet számítani - vélekedett Fórián Zoltán.

A mostani kilátások szerint a tavalyi közepes után jó minőségű búza várható, ám fennáll annak a veszélye, hogy a nemzetközi piac felvásárolja ezt, és Magyarországon kevés marad - hangsúlyozta.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást