Harminc százalékkal csökkent az EU japán importja

InfoRádió / MTI
2011. május 26. 15:43
Mintegy 30 százalékkal csökkent az EU Japánból származó importja 2000 és 2010 között - közölte az Eurostat csütörtökön abból az alkalomból, hogy Brüsszelben szombaton kerül sor az EU és Japán közötti, immár a 20. csúcsértekezletre.

Az uniós statisztikai hivatal honlapján közzétett külkereskedelmi összesítés szerint az időszakban az EU 27-ek - a csatlakozás előtt az egyes országok külkereskedelmi mutatóinak beszámításával - importja Japánból 92 milliárd euróról 65 milliárdra csökkent.

Az uniós exportban csekély csökkenés mutatkozott az időszakban; 45 milliárdról 44 milliárdra mérséklődött.

Ennek eredményeként az EU kereskedelmi deficitje Japánnal szemben a 2000. évi 47 milliárdról 2010-re 21 milliárdra esett.
Japán tavaly 3 százalékkal részesedett az uniós exportból és 4 százalékkal az importból, ezzel az EU hatodik legfontosabb kereskedelmi partnere volt.

Országonkénti bontásban messze Németország exportált az uniós államok közül a legtöbbet Japánba, a teljes Japánba irányuló uniós export 30 százalékát adta. A második helyen Franciaország áll 14 százalékkal, majd az Egyesült Királyság következik 11 százalékkal.

Tavaly az uniós tagállamok többsége deficitet halmozott fel a Japánnal folytatott kereskedelemben; a legnagyobb külkereskedelmi hiányt Hollandia mutatta, -7,8 milliárd eurót.

A Japánba irányuló uniós export nagy részét tavaly gépipari termékek és járművek tették ki, a vegyipari és egyéb feldolgozóipari termékek a kivitel mintegy negyedét adták.