Gazprom: többmilliárdos cseppfolyósított földgázberuházás

InfoRádió / MTI
2011. május 26. 14:43
A Gazprom japán vállalatokkal közösen cseppfolyósított földgáz előállítására alkalmas üzemet létesít Vlagyivosztokban - közölte csütörtökön egy magát megnevezni nem kívánó Gazprom-forrás.

Az üzem - amelynek megépítése hozzávetőleg hét milliárd dollárba fog kerülni - várhatóan 2016-ban kezdi meg működését, s a Gazprom LNG-kapacitását a jelenlegi duplájára, azaz évi 20 millió tonnára fogja növelni.

A beruházás hozzásegíti a Gazpromot, hogy még nagyobb szeletet hasítson ki magának a japán LNG-piacból, miután Japán vásárolja a legtöbb cseppfolyósított földgázt a világon. Egyszersmind rugalmasabbá teszi a világ legnagyobb földgáztermelője számára az exportot egy olyan időszakban, amikor a hagyományos vásárlók - az európai országok - igyekszenek minél inkább függetleníteni magukat az orosz földgáztól, és új beszerzési források felkutatását tűzték ki célul.

Japán tavaly 70 millió tonna LNG-t importált, ebből hat millió érkezett a Oroszországból, amely egyébként Japán ötödik legnagyobb LNG-szállítója.

Az új üzemből hét millió tonnát fog kapni Japán, a maradék 3 millió tonna Dél-Koreába megy.