Évekig húzódhat a migránsok nyugdíjjogosultságának megállapítása

InfoRádió / MTI
2011. május 25. 16:09
Akár évekig is elhúzódhat a nyugdíj megállapítása azoknál a migráns munkavállalóknál, akik több országban szerezték meg az ehhez szükséges jogosultságot - nyilatkozta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője.

Mészáros József elmondta: azért szervezték meg a csütörtökön kezdődő, a Migráns munkavállalók és nyugdíjjogosultságuk az Európai Unióban elnevezésű kétnapos konferenciát, hogy közös, európai ajánlásokat alakítsanak ki, amelyek segítségével a bevándorló munkavállalóknál a lehető legrövidebb idő alatt meg lehessen állapítani a nyugdíjjogosultságot.

Hangsúlyozta: jelenleg vannak olyan ügyek, amelyek évekig is elhúzódnak és egzisztenciálisan nagyon nehéz helyzetbe hozzák az érintetteket.

A főigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió vonatkozó szabályai egyértelműen rendezik ezeket a kérdéseket, de az egyes tagállamok nyugdíjigazgatási szervei nem minden esetben állnak a helyzet magaslatán. Tájékoztatása szerint Magyarországon évente nagyjából 15 ezer ilyen ügy van, és gyakorta tapasztalják, hogy nem az itteni, hanem a nemzetközi társszervek miatt halad lassan az ügyintézés.

A soros magyar uniós elnökséghez kötődő konferencián előadást tart Andor László magyar EU-biztos, az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Összetartozás Főigazgatóságának képviselője, valamint szlovén, ciprusi, francia, svájci, belgiumi, holland, olasz, bulgáriai, finnországi, csehországi, romániai, lengyelországi, észtországi, ausztriai és svédországi szakemberek.