Visszaszerezte a Szurguttól a Mol-pakettet Magyarország

Infostart
2011. május 24. 15:05
Magyarország visszaszerezte a Mol részvényeinek 21,2 százalékát a Szurgutnyeftyegaztól - jelentette be Orbán Viktor kormányfő. Több volt, mint vásárlás. Nehéz küzdelem volt, egy évig tartó tárgyalás eredménye ez - mondta a rendkívüli sajtótájékoztatóján a miniszterelnök a Parlamentben. Hozzátette: ezzel sikerült biztonságba helyezni a Mol-t.

Fontos lépést tettünk az erős Magyarország felé vezető úton, egy ország sem lehet erős, ha teljesen kiszolgáltatott az energiaellátása - fogalmazott Orbán Viktor, aki közölte: Magyarország és Közép-Európa megújításának egyik kulcsa az energiafüggőség csökkentése és a nemzeti ipar újjáélesztése. "Erős magyar és erős közép-európai vállalatokra van szükség, hogy a 21. században versenyképes legyen a régió és Magyarország. A Mol ilyen vállalat" - mondta.

Kiemelte: a magyar kormánynak mindenkor ki kell állnia az ország és a magyar emberek érdekeiért. "Ezt tettük, ezt tettem én is a mai napon, és ezt fogjuk tenni a jövőben is. Gratulálok Önöknek a remek hírhez" - zárta sajtónyilatkozatát Orbán Viktor.

A Szurgutnyeftegaz sajtóosztályán kedden nem kommentálták Orbán Viktor miniszterelnök bejelentését, amely szerint Magyarország visszaszerezte a leggazdagabbnak tartott orosz kőolaj- és földgáz-ipari társaság Molban korábban szerzett 21,2 százalékos tulajdonrészét. Az MTI kérdésére azt válaszolták, hogy egyelőre nem fűznek a bejelentéshez megjegyzést. (MTI)

A részvénycsomag a jelenlegi piaci áron 517 milliárd forintot ér, melynek Mol általi megvásárlása jelentősen emelné a Mol eladósodottsági mutatóit.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az elmúlt egy évben többször is járt Moszkvában. Legutóbb két hónapja, az orosz-magyar kormányközi gazdasági együttműködési bizottság ülésén. A tárcavezető akkor azt mondta, a találkozón szó volt a Molban való orosz részesedésről is, de kijelentette, hogy a két vállalatnak kell megegyeznie.

A minszter négy órakor tart rendkívüli sajtótájékoztatót.

A Mol-Szurgut sztori

Az OMV a 2000-es évek elején kezdett Mol részvényeket vásárolni, melyet követően hosszú éveken keresztül 10 százalékos részesedéssel bírt a hazai vállalatban. Az újabb jelentősebb ugrásra 2007-ben került sor, ekkorra a Megdet Rahimkulovtól vásárolt jelentős Mol pakettnek köszönhetően már 21,2 százalékos részesedéssel bírt az OMV a Mol-ban - írja a Portfolio.hu az ügy hátteréről szóló cikkében.

A hazai társaság vezetése nem nézte jó szemmel az osztrák szektortárs próbálkozását, így sajátrészvény vásárlásokba kezdett, majd azok baráti kezekhez történő kihelyezésével pár hónap alatt már a részvénymennyiség 50 százalékát ellenőrzése alatt tarthatta a menedzsment. A felvásárlási csata közepette a részvények árfolyama a 30 ezer forint feletti történelmi magasságba száguldott 2007 szeptemberére, azonban a heves magyar ellenállást látva az osztrákok "megfutamodtak".

Az OMV 2009-ben 1,4 milliárd euró értékben adott túl a 21,2 százalékos Mol paketten, a vevő a negyedik legnagyobb olajvállalatnak számító Szurgutnyeftegaz volt. A társaság az ellenségesnek ítélt felvásárlás elleni védekezés jegyében újabb lépéseket tett, az alapszabályt több ponton is módosították.

A részvénypakett oroszoknak történő eladását sajtóértesülések szerint a Mol menedzsment a legrosszabb forgatókönyvnek tartotta. Bár tulajdonosi fronton a Szurgut sem tehetett sokat a Mol menedzsment ellen, az oroszoktól mégis sokan tartottak a klasszikusan erős érdekérvényesítő képességük miatt. Az utóbbi években a patthelyzetből nem sikerült kilendülni, a Szurgut a részvények megszerzése óta nem vehet részt a Mol közgyűlésein, nem élhet részvényesi jogaival.

Perek


A Mol Nyrt. áprilisban nyert pert első fokon a Szurgutnyeftyegaz ellen. A pert az orosz cég azért indította a Fővárosi Bíróságon, hogy helyezzék hatályon kívül a magyar olajipari cég tavaly áprilisban kelt igazgatósági határozatát, amelyben megtagadták az orosz cég bejegyzését a Mol részvénykönyvébe.

Két évvel korábban, 2009-ben már indított ugyanilyen ügyben pert a Szurgut, de 2010 novemberében a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatával helyben hagyta a Fővárosi Bíróságnak az orosz cég keresetét elutasító ítéletét.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orbán Viktor bejelentése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Panulin Ildikó összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást