Tíz havi mélyponton a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index

InfoRádió / MTI
2011. május 23. 10:44
Tíz havi mélypontra süllyedt májusban a kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index, ami a kínai gazdasági növekedési mérséklődését vetíti előre - derül ki a HSBC által hétfőn nyilvánosságra hozott előzetes adatokból.

Az előzetes beszerzési menedzser index 51,1 pontra süllyedt májusban az előző havi 51,8 pontról. A HSBC elemzői szerint a kínai gyáriparban tovább csökkentek májusban a készletek, miközben az új megrendelések volumene is esett.

Csü Hung-pin, a HSBC vezető elemzője a pénzintézet közleményében azonban kiemelte: nem kell aggódni a kínai gazdaság "kemény földet érése" miatt, mivel a számok továbbra is a feldolgozóipar 13 százalékos, a kínai GDP 9 százalékos bővülését vetítik előre.

Csü úgy érvelt: a kínai gazdaságpolitika az infláció megfékezésére összpontosít és ez folytatódik a következő hónapokban. Korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint a fogyasztói árak 32 havi csúcsot jelentő 5,3 százalékkal nőttek márciusban.

A HSBC négy hónapja közöl előzetes adatot a beszerzési menedzser index értékére. Áprilisban az előzetesen számított értéke megegyezett a kormány által később közölt végleges számmal.