"Átmeneti az inflációs kiugrás Közép-Kelet-Európában"

InfoRádió / MTI
2011. május 20. 17:11
Több okból is valószínűleg átmenetinek bizonyul a közép-kelet-európai inflációs ütemek jelenlegi gyorsulása - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint Magyarországon nagyobb az esély a jegybanki kamatcsökkentésre, mint a kamatemelésre. Ez utóbbi mindazonáltal korántsem konszenzusos citybeli vélemény.

A Capital Economics, a londoni City egyik legnagyobb pénzügyi-befektetési tanácsadó cége pénteki elemzésében úgy fogalmazott, hogy az infláció jelenleg "komoly fejfájást okoz" a pénzügy-politikai döntéshozóknak a felzárkózó európai országokban; az egész kosárra számolt infláció jelenleg magasan a célszintek felett jár például Magyarországon, Lengyelországban és Romániában.

A ház szerint azonban három tényező is valószínűsíti, hogy a mostani inflációs kiugrás átmeneti lesz. A globális élelmiszer- és energiaár-sokk, amely az elmúlt hónapok elsődleges inflációs hajtóereje volt a térségben, az idei negyedik negyedévtől várhatóan enyhül, emellett a hazai kereslet a térség jelentős részében változatlanul gyenge.

Végül pedig az olyan átmeneti áremelő tényezők, mint például a romániai és a lengyelországi áfaemelés, a következő fél évben már kiesnek az éves összehasonlításokból - áll a Capital Economics pénteki elemzésében.