Oroszország és Ausztria partnerségi nyilatkozatot írt alá

InfoRádió / MTI
2011. május 19. 16:03
Dmitrij Medvegyev orosz és Heinz Fischer osztrák államfő modernizációs partnerségi szerződést írt alá csütörtökön Moszkvában. A felek állást foglalnak az Oroszország és az EU közötti kapcsolatok és együttműködés fejlesztése, a két fél partnerségének stratégiai jellegét kifejezésre juttató alapszerződés megkötése mellett.

Moszkva és Bécs megerősítette készségét a kölcsönös vízummentességről szóló EU-orosz tárgyalásokon való részvételre. Heinz Fischer orosz újságíróknak adott interjúiban már leszögezte: Ausztria támogatja a vízummentességet, és addig is kész fontolóra venni a többszöri beutazásra jogosító vízumok kiadását orosz állampolgároknak.

A dokumentum jelentős figyelmet szentel a gazdasági együttműködésnek. A felek közösen kívánnak munkálkodni az innováció területén, készek a tudományos munkatársak cseréjére és a vállalatok közötti együttműködés elősegítésére. Oroszország és Ausztria úgy ítéli meg, hogy a szénhidrogénektől való függőség csökkentése a fenntartható fejlődés egyik záloga, ezért nagy súlyt kívánnak helyezni az energiahatékonyság növelésére.

Ezen túlmenően a két ország mindent el akar követni annak érdekében, hogy az éghajlattal kapcsolatban átfogó és jogilag kötelező jellegű megállapodások szülessenek a 2012 után időszakra.

A két államfő jelenlétében versenypolitikai és tudományos-műszaki együttműködési megállapodást is aláírtak.

Medvegyev a megbeszélést követő sajtóértekezleten egyebek között elmondta: reméli, a - Magyarországon is áthaladó - Déli Áramlat gázvezetéknek prioritást biztosít az Európai Unió.

Fischer látogatása és interjúi alkalmából az utazási irodák rámutattak: a vízumrendszer minden enyhítése, például a többszörös beutazásra jogosító vízumok kiadása jelentős mértékben, akár 30 százalékkal is növelheti az adott országba irányuló orosz turizmust.