Nem változott a jegybanki alapkamat

InfoRádió / MTI
2011. május 16. 14:04
Hat százalék maradt a jegybanki alapkamat - jelentette be a monetáris tanács ülése után a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Simor András azt mondta: idén az infláció meghaladhatja a három százalékos célt.

Szinten tartásról döntött a tanács, marad a hat százalékos jegybanki alapkamat - immár negyedik hónapja változatlan a kamat mértéke. A Magyar Nemzeti Bank elnöke az inflációs kilátásokról szólva azt mondta: idén ez a ráta számottevően meghaladhatja a három százalékos célt, jövő év végére viszont annak a közelében alakulhat.

A jegybank elnöke hozzátette: erősíti az inflációs kockázatokat, hogy a feldolgozott élelmiszerárak költségsokkja gyorsabban gyűrűzik be, és a belső fogyasztás növekedése is lassú, ráadásul a fogyasztás lassú kilábalását erősíthetik a kormány által bejelentett tervek költségvetési vonzatai.

Simor András a gazdasági növekedésről azt mondta: láthatóan folytatódik a kilábalás, a GDP növekedési üteme némileg gyorsult.

Az ország kockázati megítélése a jegybankelnök szerint inkább a nemzetközi eseményeken, az eurózóna megítélésén múlik.

Simor András a devizahitelesekről szóló javaslatcsomag rögzített árfolyamot illető pontjáról azt mondta: erre szükség van ahhoz, hogy a jelzálog-hitelezés ismét beinduljon. A Nemzetközi Valutaalap vezetőjének botránya kapcsán úgy vélekedett: szerencsétlen, hogy a tárgyalások kritikus szakaszában hiányzik egy fontos szereplő, de bízik abban, hogy az IMF első helyettese, John Lipsky ezt a szerepet ideiglenesen be tudja majd tölteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást