KSH: 2,4 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben éves szinten

InfoRádió / MTI
2011. május 13. 09:03
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 0,7 százalékkal nőtt az idén az első negyedévben a megelőző negyedévhez és 2,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)pénteken. Elemzők is 2,4 százalékos éves GDP-növekedéssel számoltak.

Naptári hatás kiszűrésével 2,3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben 2010 első három hónapjához képest.

A 2,4 százalékos kiigazítatlan éves GDP-növekedés 2006 vége óta a legjobb adat, ezt megközelítő 2,3 százalékos gazdasági teljesítmény javulást is csak 2008 második negyedévében regisztrált a statisztika.

Szabó Péter, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője elmondta: az előző negyedévekhez hasonlóan termelési oldalról továbbra is az ipar, felhasználási oldalról pedig az export húzza a gazdasági növekedést.

Kis változás az előző negyedévhez képest, hogy a pénzügyi tevékenységek ágazat alulteljesített a többi nemzetgazdasági ághoz képest, a hitelezés továbbra sem akar beindulni - hívta fel a figyelmet a főosztályvezető.

Szabó Péter kifejtette: a lakossági fogyasztás továbbra is stagnált, és termelési oldalról sincs olyan nemzetgazdasági ág, amely az iparon kívül szignifikánsan hozzá tudna járulni a gazdasági növekedéshez.

Az évek óta hanyatló ágazatok - például építőipar - továbbra is visszahúzza a gazdaság növekedését - fűzte hozzá.

A KSH a részletes első negyedéves GDP adatokat június 9-én közli.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Madár István, a Portfolio.hu elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást