Hétfőre változatlan, később emelkedő alapkamatot várnak az elemzők

InfoRádió / MTI
2011. május 13. 17:46
Hétfőre egyöntetűen változatlan, később nagyobb valószínűséggel inkább emelkedő, semmint csökkenő magyar jegybanki alapkamatot jósolnak londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan bankcsoport citybeli szakértőinek pénteki előrejelzése szerint az MNB monetáris tanácsa hétfői kamatdöntő ülésen nem változtat a 6,00 százalékos alapkamaton, és - az előző két üléshez hasonlóan - hétfőn is egyhangú kamattartási döntés várható.

A ház elemzői ugyanakkor közölték: "valamivel kedvezőtlenebb" a magyarországi inflációra érvényben tartott távlati előrejelzésük, mint a jegybanké. A JP Morgan azzal számol, hogy az idei egész évi átlagos infláció 4,5 százalék lesz, 0,5 százalékponttal magasabb az MNB legutóbbi prognózisánál, és a cég szerint az éves inflációs ütem 2012 egészében is a cél felett marad.

Tekintettel arra, hogy a maginfláció szintén emelkedik - jóllehet elsősorban a feldolgozott élelmiszerek áremelkedésének hatására -, a JP Morgan elemzői kitartanak azon véleményük mellett, hogy az MNB következő kamatmódosítása nagyobb valószínűséggel lesz kamatemelés, mint kamatcsökkentés.

A ház távlati prognózisa szerint a magyar jegybanki alapkamat 2011 decemberében 6,25 százalék, 2012 márciusában 6,50 százalék, 2012 szeptemberében 6,75 százalék, 2012 decemberében 7,00 százalék lesz.

A 4cast nevű vezető citybeli pénzügyi-gazdasági elemző központ szakértőinek pénteki előrejelzése szerint is nagyobb a kockázata egy későbbi MNB-kamatemelésnek, mint ahogy azt jelenleg "széles körben felismerik".

A piac - jóllehet csekély eséllyel - továbbra is áraz egy kamatcsökkentést "valamikor a következő hónapokra", ám a 4cast elemzői szerint "nem elhanyagolható" a valószínűsége egy idei MNB-kamatemelésnek.

A ház ezt a véleményét arra alapozza, hogy az alapszintű inflációs dinamikából következtethetően - a legutóbbi inflációs jelentésben szereplő feltételezésekkel ellentétben - nem gyengült a nyersanyag-ársokkok átszűrődése a fogyasztói árakba, csak a folyamat most hosszabb ideig tart, mint a korábbi ciklusokban, tekintettel a lanyha gazdasági aktivitásra.

A 4cast szerint a kockázati környezet - az előző kamatemelések fő vezérlő tényezője - pillanatnyilag nem tűnik aggályosnak, kockázatok azonban továbbra is "bőségesen vannak". A cég elemzői kiemelik, hogy ha a görög válságban "robbanásszerű fejlemények" történnek, vagy a globális kockázati elemek közül bármelyik feszültséget okoz a magyar pénzügyekben, a magyar gazdasággal kapcsolatos "kockázati érzet" ismét kamatemelésre serkentő tényezővé válhat.

A 4cast szakértői szerint igaz azonban az is, hogy a Széll Kálmán Terv megvalósítására irányuló kormányzati erőfeszítések, valamint a külső egyensúlyi helyzet erőteljes javulása védelmet nyújt a magyar befektetési termékeknek.

A BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzőinek pénteki helyzetértékelése szerint az bizonyos, hogy az MNB hétfőn nem módosítja alapkamatát, és - legalábbis Simor András bankelnök nyilatkozatai alapján - úgy tűnik, hogy a monetáris tanács "nem is siet a mihamarabbi szigorítással".

A piac ennek alapján "teljesen kiárazott mindenféle kamatemelési várakozást", ez azonban a BNP Paribas elemzői szerint nincs összhangban "a növekvő inflációs problémával", különös tekintettel arra, hogy a múlt havi inflációs adatsor "meglehetősen erőteljes lendületet" mutatott maginflációs szinten is.

A cég szerint ráadásul az inflációs várakozások is gyorsan emelkednek.

Mindezek figyelembe vételével a BNP Paribas azzal számol, hogy az MNB már az idei harmadik negyedévben újrakezdi a pénzügypolitikai szigorítást, tekintettel az euróövezeti jegybank várható további kamatemeléseire is.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői szerint a magyar jegybank előrejelzése a következő negyedévekben várható dezinflációról a folyamat irányát tekintve helyes, az inflációs ütem csökkenésének mértékével kapcsolatos várakozás azonban "túl ambiciózus".

A Morgan Stanley saját előrejelzése az, hogy az idei átlagos magyarországi infláció 4,6 százalék, a jövő évi pedig 3,9 százalék lesz. A cég becslése szerint a második negyedév eddigi szakaszában az infláció máris hozzávetőleg 0,4 százalékkal jár az MNB előrejelzése felett.

Mindezek alapján a ház londoni elemzői azt jósolják, hogy az MNB következő kamatmódosítása nagyobb valószínűséggel lesz emelés, mint csökkentés, bár a Morgan Stanley szerint az esetleges szigorítást a magyar jegybank valószínűleg csak az év vége felé hajtaná végre.