Új állami támogatási szabályokat kell kidolgozni 2014-ig

InfoRádió / MTI
2011. május 12. 10:38
Az uniós országok nemzeti támogatási szabályai 2013 végén hatályukat vesztik, addig kell kidolgozni az újakat; ehhez kérte a magyar uniós elnökség keretében megrendezett Állami Támogatási Nap résztvevőinek hozzájárulását Hegmanné Nemes Sára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

A tagállamok 2009-ben 427 milliárd euró olyan nemzeti támogatást adtak, amelyek ellenőrzése az Európai Bizottság (EB) hatáskörébe tartozik, ez az EU bruttó hazai termékének (GDP) 3,6 százalékát tette ki - idézte az adatokat az államtitkár. Az EB csak egy meghatározott küszöb felett ellenőrzi a nemzeti támogatásokat abból a szempontból, hogy azok nem torzítják-e a versenyt a közös piacon.

Az ilyen verseny szempontú ellenőrzések aktuális kérdéseit vitatják meg Budapesten az EB, a tagállamok és a szakma képviselői.

Az új szabályok egyszerűsítsék azt az előzetes eljárást, amelyek így hatékonyabbá teszik az EB döntést - sürgette Gert-Jan Koopman az Európai Bizottság Verseny Főigazgatásának igazgató helyettese. Az EB eljárásai ugyanis most akár évekig is eltartanak.

Magyarországon a nemzeti támogatások verseny szempontú ellenőrzéséről az 1999 óta működő Támogatásokat Vizsgáló Iroda gondoskodik.

Kérdésre válaszolva Bassola Bálint versenyjogász, ügyvéd elmondta, hogy a gyakorlatban tevékenykedők csökkenteni szeretnék az EB elé kerülő verseny szempontú ellenőrzések számát. A cél az, hogy a bizottság valóban csak a valóban versenytorzító nemzeti támogatásokkal foglalkozzon.