Az első negyedév alapján nem módosított éves várakozásain a Richter

InfoRádió / MTI
2011. május 11. 10:34
Az első negyedév eredményei alapján nem módosított korábban közölt éves várakozásain a Richter Gedeon Nyrt.: 2011-ben az előző évi 998,2 millió euró árbevétel legfeljebb 5 százalékkal emelkedik - közölte Bogsch Erik, a gyógyszercég vezérigazgatója szerdán a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A várakozások teljesülése függ a devizaárfolyam változásától is - fűzte hozzá Bogsch Erik.

A magyar piacon van a legnagyobb bizonytalanság, de nem módosították a stagnáló árbevételi várakozást. Az első negyedévben a vártnál jobban alakultak az eladások, de nem lehet tudni, hogy ezt a várható intézkedések előtti felvásárlások okozták-e.

Bogsch Erik elmondta: ha az egészségbiztosító által támogatott gyógyszerek utáni - jelenleg 12 százalékos - befizetést 20 százalékra emelik és az orvoslátogatói díjat megduplázzák, az éves szinten mintegy négymilliárd forint kiadást jelentene a Richter számára. Ha ezt a kutatás-fejlesztési ráfordítások "elismeréseként" nem kapja vissza a társaság, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül. Ezeket a különadókat a gyógyszergyártók féléves csúszással kaphatják vissza akár 100 százalékban a kutatás-fejlesztési ráfordításaik után. Az év elején azonban hatályon kívül helyezték azt a jogszabályt, amely szerint az Egészségbiztosítási Alap a visszafizetés pénzügyi forrása, és helyette mást nem jelölt meg a kormányzat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kaputa Júlia tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást