Egekbe szökhet az alma ára

Infostart
2011. május 9. 21:25
Már most is drága, bár jó minőségű alma kapható a hazai üzletekben. Ennek egyik oka, hogy egyre többe kerül a készletezés - mondta el az InfoRádió megkeresésére az Alma Terméktanács főtitkára. Inántsy Ferenc szerint a jó minőségű áruért kilónként akár ötszáz forintot is elkérhetnek. A főtitkár beszámolt arról is, hogy a hétvégi fagy után még zajlik a kárfelmérés. Fülep Imre nyírbátori termelő szerint őszre újabb drasztikus drágulás jöhet az almapiacon. A mostani természeti csapás csak neki több százmilliós kárt okozott.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az almatermelők és azok a kereskedők, akik készletezik az árut, csak jó minőségű és viszonylag kevés almát tároltak. A boltban most fellelhető alma ezért szép, de magas az ára - mondta el az InfoRádiónak az Alma Terméktanács főtitkára.

Inántsy Ferenc szerint a magas árak oka az is, hogy máskor ebben az időszakban - április végén, május elején - Ausztriából és Olaszországból szokott érkezni nem túlságosan jó minőségű, de eléggé olcsó almamennyiség, amely megfogta az itthoni árakat. Idén viszont a külföldről érkező alma is olyan árszinten van, amely az itteni fogyasztói árakhoz igazodik - fejtette ki.

A főtitkár az árak alakulásáról azt mondta: attól függően, hogy hol veszi a vásárló, kétszáztól ötszáz forintig kapható most az alma kilója. Úgy vélekedett, hogy a jó minőségű almáért a kilónként háromszáz forintos, vagy az alatti ár a reális. Ennyiért egyébként most hozzá is lehet jutni - jegyezte meg.

Az almapiacon a fagykárok nem a nyári, hanem az őszi, illetve a jövő évi áraknál jelentkeznek majd - jelezte Inántsy Ferenc. De azt is hozzátette, hogy azért nehéz megjósolni a drágulás mértékét, mert az ország almatermésének csak hatvan százaléka származik a keleti vidékekről, máshol azonban a hírek szerint nem volt fagy, így ott még teremhet jó minőségű gyümölcs.

Jobb a magyar, mint a lengyel

A mostani drágulás egyik oka a tavalyi kevesebb almatermés, a másik pedig, hogy a román, a szlovák és a cseh irányú export mennyisége is jelentősen megnőtt a korábbi évekhez képest - mondta az InfoRádióban Fülep Imre nyírbátori almatermelő.

Szerinte nem drágább a magyar alma, mint a déligyümölcsök, ráadásul a magyar termelők és a közép-kelet európai fogyasztók is érzékelhetik a minőségbeli különbséget. Amíg a lengyel alma színtelenebb, tehát nem kívánatos fogyasztói szemszögből, ráadásul íztelenebb is, a magyarnak ezzel szemben jobb a színe és ízesebb - fűzte hozzá.

Fülep Imre elmondta: május ötödikén kevésbé, viszont hatodikán nagyon nagy mértékben sújtotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termelők legnagyobb részét a fagy. Olyannyira, hogy a letargiából még nem sikerült magukhoz térni.

A kár százszázalékos, hasonló - a kicsit későbbi időpontban beütött -, 2007-es elfegyás idején elszenvedetthez - mondta Fülep Imre. Egyelőre nem tudja számszerűsíteni a kárát a nyírbátori almatermelő, becslések szerint ez akár elérheti a kettőszáz millió forintot.

A további drágulás esélyeiről Fülep Imre úgy nyilatkozott: amíg a hűtőházakban van alma, addig nem nőnek az árak, de az ősziekről elképzelni sem tudja, miként alakulnak. Annyi biztos, hogy olcsóbb nem lesz az alma, mint most, hiszen a mostani fagykár drasztikus hozamkieséssel jár, ezért az árak akár az egekig emelkedhetnek.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Inántsy Ferenc fõtitkár, Alma Terméktanács
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Fülep Imre nyírbátori almatermelõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást