Nyereséges negyedévet zárt a horvát INA olajvállalat

InfoRádió / MTI
2011. április 29. 19:56
A horvát INA olajipari vállalat az idei első negyedévben 1,053 milliárd kuna (143 millió euró) nyereséget ért el a tavalyi első negyedévi 131 millió kuna veszteséggel szemben.

Az első negyedévi értékesítési árbevétel 6,94 milliárd kuna volt, 23,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés előtti eredmény (EBITDA) két milliárd kuna lett, kétszerese az előző évinek.

Az INA nettó adósságállománya 11,1 milliárd kuna volt az idén március végén, 1,1 milliárd kunával magasabb, mint 2010 végén.

Az idén 2,5 milliárd kuna beruházást tervez az INA feltárási- és kitermelési tevékenysége bővítésére, finomító modernizációra és kiskereskedelmi hálózatának bővítésére fordítani.

A horvát Hina hírügynökség beszámolója szerint Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke az eredménybeszámoló alkalmából tartott sajtókonferencián a Mol részvényvásárlásaira és tulajdonrészére vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy ez kizárólag a részvényesek dolga, nem a vezetésé. Az igazgatóság elnöke kifejezte reményét, hogy a kisrészvényesek érdekében minél hamarabb ismét megindulhat a kereskedés az INA részvényeivel a zágrábi tőzsdén.

A horvát pénzügyi felügyelet a HANFA csütörtökön rendelte el az INA részvényeinek felfüggesztését a május 6-i kereskedési nap zárásáig.