Munkaerőpiaci nyitás: "rendkívüli lehetőségek"

InfoRádió / MTI
2011. április 29. 15:45
A május elsejei német és osztrák munkaerőpiaci nyitás nem csak a 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai tagállamok munkavállalói, hanem az egész Európai Unió számára rendkívüli lehetőségeket rejt - hangsúlyozta pénteki nyilatkozatában Õry Csaba fideszes európai parlamenti (EP) képviselő.

"Elő kell segítenünk a munkavállalók mobilitását, amely nagyban hozzájárul a versenyképesség és a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdasági növekedés erősítéséhez" - tette hozzá.

Május elsejével az utolsó két "régi" uniós tagállam - Ausztria és Németország - is feloldja átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott nyolc posztkommunista tagállam munkavállalói előtt, így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók már az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak. Annak ellenére azonban, hogy az Európai Bizottság és több kutatóintézet is az uniós szabad munkaerő-áramlás pozitív hatásairól számolt be, a 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia munkavállalóival szemben továbbra is átmeneti korlátozó intézkedéseket alkalmaz több tagállam.

Õry szerint a szabad munkaerő-áramlás ösztönzése egész Európa számára kiemelt fontosságú, hiszen az a versenyképességet, a foglalkoztatást és a gazdasági növekedést egyszerre fokozza.

"Mindent meg kell tennünk, hogy a bolgár és romániai munkavállalók is mihamarabb szabadon vállalhassanak munkát az Európai Unió egész területén" - szögezte le a magyar EP-képviselő.