eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Márciusban nem változtak az ipari termelői árak

Márciusban az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten 6,6 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Az ipar belföldi értékesítési árai 2011 márciusában az előző havihoz mérten 0,1, a 2010. márciusival összehasonlítva 8,7 százalékkal emelkedtek. Az ipari exportértékesítés forintban mért árai a 2011. februárinál 0,1 százalékkal kisebbek voltak, 2010 márciusához viszonyítva 5,2 százalékkal nőttek.

Az első negyedévben 6,7 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak a belföldi árak 9,2 és az exportárak 4,9 százalékos emelkedése miatt.

A forintban számolt exportárak alakulásában annak is szerepe van, hogy forint egy hónap alatt az euróhoz mérten 0,2, az amerikai dollárhoz képest 2,8 százalékkal erősödött, a tavaly márciusban jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 2,0 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 1,3 százalékkal erősödött.

Márciusban a feldolgozóipar belföldi értékesítési árai az előző havinál 0,6 százalékkal voltak magasabbak. Nőttek az árak 1,8 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás és a kohászat, 1,5 százalékkal a fémfeldolgozás területén, valamint 1,2 százalékkal emelkedtek az árak a textil- és bőriparban, illetve 1,0 százalékkal az élelmiszeriparban.

Csökkentek az árak 1,4 százalékkal a járműgyártásban, 1,2 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék, 1,0 százalékkal a villamos berendezés és 0,6 százalékkal a gyógyszer gyártásában, továbbá 0,4 százalékkal az egyéb feldolgozóipar és javítás területén. A többi feldolgozóipari ágazatban az árszínvonal 0,1 és 1,0 százalék közötti mértékben emelkedett. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai márciusban 0,9 százalékkal csökkentek.

Az egy évvel korábbival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi termelői árai 9,2 százalékkal, ezen belül a legnagyobb mértékben, 23,1 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban, 15,6 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártásában, valamint 13,5 százalékkal a kohászat, fémfeldolgozásban nőttek az árak. Kisebb mértékben emelkedtek az árak az élelmiszeriparban (8,8 százalék), a villamos berendezés gyártásában (6,0 százalék), továbbá az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (5,9 százalék).

Tavaly márciushoz viszonyítva 3,0 százalékkal csökkentek az árak a jármű, 2,3 százalékkal a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában, 1,6 százalékkal a gyógyszergyártásban, valamint 0,4 százalékkal a textil- és bőriparban. A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 2,1 és 4,1 százalék között alakult. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2011. márciusban az előző hónaphoz képest az energiatermelő ágazatokban 0,3 százalékos árcsökkenést, a tovább-felhasználásra termelő ágazatokban 0,7 százalékos árnövekedést mértek. A beruházási javakat gyártó ágazatok árai 0,4 százalékkal alacsonyabbak, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatoké 0,4 százalékkal magasabbak lettek. 2010 azonos hónapjához mérten az energia- és tovább-felhasználásra termelő ágazatokban összességében 10,8, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,7 százalékkal nőttek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 3,5 százalékkal magasabb árakat mértek a statisztikusok.

A feldolgozó ipari exportárak 5,2 százalékos éves emelkedésén belül a vegyi anyagok és termékek 20,5 százalékkal, az élelmiszerek 12,1 százalékkal, a villamos berendezések 6,0 százalékkal drágultak. A számítástechnikai és elektronikai termékek export ára 3,7 százalékkal, a gépek és berendezéseké 2,7 százalékkal nőtt, míg a járműipari exportárak 0,3 százalékkal csökkentek a tavaly márciusihoz képest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×