Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevesebb benzint veszünk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az idén az első negyedévben a magyar piacon 4,7 százalékkal nőtt a gázolaj eladása, miközben a benziné 4,3 százalékkal csökkent az elmúlt év hasonló időszakához képest - közölte Horváth Ferenc, a Mol Nyrt. kereskedelmi ügyvezető igazgatója a Magyar Autóklub és a Mol közös sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: napjainkban a kőolaj hordónkénti ára 125 dollár körül van, ami az elemzők egy része szerint tovább emelkedhet, s felmehet 140-200 dollárra, más részük szerint pedig csökkenni fog, 80-100 dollárra.

Kifejtette: az előrejelzések szerint az idén naponta átlagosan 89,4 millió hordó olajat használnak fel a világpiacon, amivel a kitermelés lépést tud tartani, sőt, 2-3 millió hordónyi tartalék is van a rendszerben.

Úgy vélte, ha nem történik váltás a felhasználásban, illetve a kitermelésben, s a piacot nem befolyásolják újabb, az észak-afrikaihoz hasonló események, az olaj ára nem lép ki a 90-140 dolláros sávból a közeljövőben.

Horváth Ferenc elmondta: 2008-ig folyamatosan nőtt a kőolaj felhasználás, majd 2009-ben a gazdasági visszaesés hatására a mennyisége világszinten 85 millió hordóra csökkent. 2010-ben már 87,9 millió hordó volt naponként, s ezzel visszatért a felhasználás a válság előtti időszakéhoz.

A keddi sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy egy kétoldalú megállapodás eredményeképpen kedvezményesen vásárolhatnak üzemanyagot a Magyar Autóklub tagjai a Mol Nyrt. 320 kútjánál, a közösen kibocsátott Green kártyával EVO üzemanyag vásárlása esetén a kedvezmény 10 forint literenként, míg más esetekben 6 forint.

Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a két szervezet együttműködése hosszú évtizedekre nyúlik vissza, de eddig elsősorban a közlekedésbiztonságra és a baleset megelőzésre terjedt ki, most viszont már a vásárlásra is.

A kártyát 70 ezer klubtag írásban igényelheti, illetve azok, akik belépnek a szervezetbe. A kártyát használat előtt fel kell tölteni pénzzel, ami történhet például banki átutalással, de a benzinkútnál is be lehet fizetni rá. Az igénybe vett kedvezményt a havi egyenlegkimutatón szerepeltetik, s mindig a következő tankolásnál számítják be.

A kártyával más termékek is vásárolhatók, de a kedvezmény az üzemanyagra vonatkozik.

A megállapodást a felek a sajtótájékoztatón írták alá.

Az akcióhoz nem csatlakozott miden Mol-logós kút, körülbelül 30 franchise-rendszerben működő még nem írta alá a megállapodást, de a vállalat arra törekszik, hogy mindegyik csat
lakozzon hozzá.
Horváth Ferenc az MTI érdeklődésére elmondta, az együttműködéstől hosszú távon várnak eredményt.

Kovács Zoltán, az autóklub főtitkára arra a kérdésre, hogy mennyi idő alatt térül meg egy új tagnak a belépés a kedvezménnyel, elmondta, a klub standard kártyájának éves díja 9.600 forint, ami korlátlan helyszíni segítségnyújtással jár együtt.