eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kevesebb benzint veszünk

Az idén az első negyedévben a magyar piacon 4,7 százalékkal nőtt a gázolaj eladása, miközben a benziné 4,3 százalékkal csökkent az elmúlt év hasonló időszakához képest - közölte Horváth Ferenc, a Mol Nyrt. kereskedelmi ügyvezető igazgatója a Magyar Autóklub és a Mol közös sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: napjainkban a kőolaj hordónkénti ára 125 dollár körül van, ami az elemzők egy része szerint tovább emelkedhet, s felmehet 140-200 dollárra, más részük szerint pedig csökkenni fog, 80-100 dollárra.

Kifejtette: az előrejelzések szerint az idén naponta átlagosan 89,4 millió hordó olajat használnak fel a világpiacon, amivel a kitermelés lépést tud tartani, sőt, 2-3 millió hordónyi tartalék is van a rendszerben.

Úgy vélte, ha nem történik váltás a felhasználásban, illetve a kitermelésben, s a piacot nem befolyásolják újabb, az észak-afrikaihoz hasonló események, az olaj ára nem lép ki a 90-140 dolláros sávból a közeljövőben.

Horváth Ferenc elmondta: 2008-ig folyamatosan nőtt a kőolaj felhasználás, majd 2009-ben a gazdasági visszaesés hatására a mennyisége világszinten 85 millió hordóra csökkent. 2010-ben már 87,9 millió hordó volt naponként, s ezzel visszatért a felhasználás a válság előtti időszakéhoz.

A keddi sajtótájékoztatón bejelentették azt is, hogy egy kétoldalú megállapodás eredményeképpen kedvezményesen vásárolhatnak üzemanyagot a Magyar Autóklub tagjai a Mol Nyrt. 320 kútjánál, a közösen kibocsátott Green kártyával EVO üzemanyag vásárlása esetén a kedvezmény 10 forint literenként, míg más esetekben 6 forint.

Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a két szervezet együttműködése hosszú évtizedekre nyúlik vissza, de eddig elsősorban a közlekedésbiztonságra és a baleset megelőzésre terjedt ki, most viszont már a vásárlásra is.

A kártyát 70 ezer klubtag írásban igényelheti, illetve azok, akik belépnek a szervezetbe. A kártyát használat előtt fel kell tölteni pénzzel, ami történhet például banki átutalással, de a benzinkútnál is be lehet fizetni rá. Az igénybe vett kedvezményt a havi egyenlegkimutatón szerepeltetik, s mindig a következő tankolásnál számítják be.

A kártyával más termékek is vásárolhatók, de a kedvezmény az üzemanyagra vonatkozik.

A megállapodást a felek a sajtótájékoztatón írták alá.

Az akcióhoz nem csatlakozott miden Mol-logós kút, körülbelül 30 franchise-rendszerben működő még nem írta alá a megállapodást, de a vállalat arra törekszik, hogy mindegyik csat
lakozzon hozzá.
Horváth Ferenc az MTI érdeklődésére elmondta, az együttműködéstől hosszú távon várnak eredményt.

Kovács Zoltán, az autóklub főtitkára arra a kérdésre, hogy mennyi idő alatt térül meg egy új tagnak a belépés a kedvezménnyel, elmondta, a klub standard kártyájának éves díja 9.600 forint, ami korlátlan helyszíni segítségnyújtással jár együtt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×