Irak új olajfúrásokra hirdet árverést

InfoRádió / MTI
2011. április 25. 18:18
Az OPEC-tag Irak kormánya hétfőn új nevezési fordulót hirdetett külföldi energiavállalatok számára, 12 kutatási blokkra.

Az iraki kormány azt várja az új feltárástól, hogy 10 milliárd hordóval növeljék az ország kőolajtartalékából a bizonyítottan kitermelhető mennyiséget, illetve 29 billió köblábbal (821 milliárd köbméter) a kitermelhető földgázt.

Az iraki olajipari minisztérium hétfői közleménye szerint augusztusban kínálják fel az adatcsomagokat az érdeklődő cégeknek, és jövő januárban zárják az árverést. A nyertesekkel szolgáltatási szerződést kötnek. Korábban novemberre tervezték az árverés befejezését. Céljuk pótolni, illetve növelni a kitermelhető tartalékot.

A 12 kutatási terület közül egy az északi, nyugtalan Ninive tartományban van, egy másik a déli Bászra közelében, három a nyugati sivatagban Anbar tartományban, a többi hét az ország középső és déli részén.

Az iraki kormány 2009-ben és tavaly év elején már számos külföldi céggel szerződött azzal a céllal, hogy az ország olajtermelő kapacitását napi 11,9 millió hordóra növeljék a mai, nem egészen napi 3 millió hordóról. A jelenleg világelső Szaúd-Arábia mostani kapacitása hivatalos adat szerint napi 12,5 millió hordó.

Az iraki kormány szerint az ország felszíne alatt van a világ legnagyobb, kitermelésre váró olajtartaléka, több mint 350 milliárd hordó. Az eddig hivatalosan bizonyított tartalékkal, körülbelül 143 milliárd hordóval, Irak a harmadik helyezett Venezuela és Szaúd-Arábia mögött.

Irakban tavaly átlagosan napi 2,399 millió hordó, idén márciusban napi 2,715 millió hordó kőolajat hoztak felszínre az OPEC statisztikája szerint.