Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átlag felett a GKI fővárosi ingatlanpiaci indexe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A GKI Gazdaságkutató Zrt. valamint az Ingatlan és Befektetés szaklap együttműködésével készülő fővárosi ingatlanpiaci index áprilisban 101,2 ponton állt, ez 6,7 ponttal több, mint a januári, 13,9 ponttal haladja meg az egy évvel korábbit, és 17,9 ponttal van a 2009 júliusi történelmi minimum felett - közölte Akar László a GKI vezérigazgatója.

A hosszú távú piaci átlagot a 100 pont adja, így most az index az elmúlt évtized átlagán áll - tette hozzá a vezérigazgató.

Az új lakások árai a következő évben nem változnak, míg a használt lakásoké 1-5 százalékkal tovább esik, a megkérdezett piaci szereplők véleménye szerint.

Az indexet az üzleti szféra húzta fel, míg a lakáspiaci helyzet inkább romlott. Az iroda- és raktárpiacon határozottan javult a helyzet a januárihoz képest, míg az üzlethelyiségek piaci helyzete alig lett jobb.

A lakáspiaci részindex az év elejei 90 ponthoz képest 3 pontot javult ugyan, de a fejlesztők és forgalmazók a következő 12 hónapban nem várnak érdemi változást.

Ahol jobb lehet a piac, az a budai zöldövezeti társasházaknál, illetve a fővárosi családi házaknál várható. Hasonló optimizmust csak a Kelet-magyarországi családi házaknál tapasztaltak a felmérés készítői.

A használt lakások ára a következő tizenkét hónapban - országos átlagban - további 2,5 százalékot esik. Budapesten 1,6, Kelet-Magyarországon 1,7, míg Nyugat-Magyarországon 4 százalékos áresés várható.

A fővárosban nem esnek a budai nem paneles lakások, valamint a budai és pesti családi házak árai. A budai panellakások árai 2 százalékkal, míg a pestieké 3 százalékkal csökkenhetnek.