Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rövidesen elérhető lesz az Agrár Széchenyi-kártya

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan április végétől lesz elérhető az Agrár Széchenyi Kártya program, amelynek keretében mintegy 20 milliárd forintnyi forráshoz juthatnak az agrárágazatban működő vállalkozások, őstermelők és családi vállalkozások - hívta fel a figyelmet a Körics Euroconsulting pályázati tanácsadó iroda.

Várhatóan a hónap végére jelenik meg az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitelre vonatkozó rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a mezőgazdaságban tevékenykedő kisvállalkozások fejlődhessenek, munkahelyeket teremtsenek, és minél több család megélhetését biztosítsák a mezőgazdaságban.

A szabadon felhasználható folyószámlahitellel az agrárágazat egésze támogatáshoz jut: a mezőgazdasági termelők, - feldolgozók, - forgalmazók, valamint a vadászat, halászat, erdészet területén működő kisvállalkozások.

Azok a vállalkozások és természetes személyek igényelhetnek kedvezményes hitelt, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozások jogszabályban meghatározott feltételeinek. A kártyát a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az iparkamarák irodáiban, valamint a Körics Euroconsultingnál lehet igényelni.

A hitel két százalékos állami kamattámogatásban részesül. Felvételét az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása segíti, az éves kezességvállalási díj felét az állam vállalja át.

Az Agrár Széchenyi Kártyára vonatkozólag jelenleg ismertek alapján nem lesz feltétel a tárgyi biztosíték megléte, 5 millió forint alatt nem kell majd ingatlanfedezetet biztosítani, afeletti összeg esetén pedig a hitelt nyújtó bankok döntik el, hogy igényelik-e azt.

A szabad felhasználású hitel összegének minimuma 500 ezer, maximuma 25 millió forint, futamideje pedig három év lehet.