Radikális áfacsökkentést javasolnak az élelmiszeriparban a szakmai szervezetek

InfoRádió / MTI
2011. április 19. 16:18
Radikális áfa-csökkentést szeretne az alapvető élelmiszerkörben több szakmai szervezet. A Baromfi Terméktanács, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Tej Terméktanács, továbbá a Magyar Pékszövetség szakértői, illetve vezető tisztségviselői közös sajtótájékoztatón fejtették ki javaslatukat.

A javaslat szerint a jövő év elejétől az általuk előállított termékek áfáját öt százalékos szintre kellene csökkenteni a jelenlegi huszonöt százalékról. Ez összhangban van a Vidékfejlesztési Minisztériumban készült szakmai előterjesztéssel, amely ugyancsak húsz százalékpontos mérséklést javasol ebben a termékkörben.

A szakmai szervezetek képviselői úgy vélik, az áfacsökkentés egyértelműen a mező- és élelmiszergazdaság kifehéredéséhez vezetne. Becslésük szerint jelenleg egy év alatt a költségvetésbe mintegy 100 milliárd forintnyi áfát nem fizetnek be azok, akik az általános forgalmi adó befizetését elkerülik. Ezek a vállalkozások emellett más közterhet sem fizetnek.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bárány László elnök, Baromfi Terméktanács
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást