Kérdéses, hogy mikor fizetik ki a reálhozamot

Infostart
2011. április 18. 19:05
Nyaralni biztosan nem megy senki abból a pénzből, amit reálhozam címén a nyugdíjpénztárak kifizetnek majd a tagoknak, ugyanis várhatóan augusztus végéig lesz meg a teljes elszámolás. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már ellenőrzi az elszámolás módszertanát, aztán majd a kifizetések lebonyolítását is.

Ezekben a hetekben kell nyilatkozniuk a távozó magánnyugdíj-pénztári tagoknak arról, hogy a reálhozamot kérik-e, és ha igen, akkor azt milyen számlára utalják a kasszák. Ennek határideje április vége, ugyanakkor ha valaki nem nyilatkozik, akkor a pénztáraknak kötelességük a nyilvántartásban szereplő lakcímre postázni a reálhozamot, és ha azt nem veszik át, akkor kerül az államhoz az egyéni számlára.

A magánnyugdíj-pénztáraknak május 31-i fordulónappal június 12-ig kell az államnak átutalni a visszalépő tagok teljes vagyonát, valamint az úgynevezett függő tételeket, amelyek azonosítása még nem történt meg. Ez utóbbiakat a kasszák később dolgozzák fel.

A pénztárak feladata ezután kiszámítani az egyénre eső tényleges reálhozamot, majd ezt visszaigényelni az állami alapból. Még várat magára egy kormányrendelet, amely meghatározza, hogy mikor kell kifizetni a tagoknak a reálhozamot. Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja korábban azt nyilatkozta: terveik szerint augusztusban meg kell kezdeni majd a kifizetéseket, de azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és mennyi időt kapnak erre a pénztárak, Selmeczi Gabriella akkor utalt arra, hogy augusztus végéig mindenki megkaphatja ezt az összeget.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete már megkezdte az ellenőrzést a pénztáraknál, hogy a megfelelő módszertant alkalmazzák-e a vagyon és a reálhozamok kiszámításához. A hatóság később azt is vizsgálja majd, hogy a kifizetések megfelelően történtek-e. A Napi Gazdaság információi szerint a kasszák többsége elfogadhatónak tartja az augusztusi kifizetést, igaz, annak gyorsasága attól függ, hogy hány távozó tagról van szó, hiszen például az OTP Magánnyugdíj-pénztárból több mint 700 ezer tag lépett vissza a társadalombiztosítási rendszerbe, a pénztárnak 2-3 hónapra lenne szüksége a tételes elszámoláshoz. Amennyiben a kormányrendelet határidőt szab meg, akkor valószínűleg csak informatikai beruházásokkal és átmeneti munkaerő-átcsoportosítással lesz megvalósítható.

Közben a Stabilitás Pénztárszövetség közzétette az önkéntes nyugdíjpénztárak legfrissebb adatait. Eszerint ezen pénztárak vagyona egy év alatt 7,7 százalékkal 823 milliárd forintra nőtt, miközben 2 százalékkal csökkent a tagok száma. Az egy önkéntes nyugdíjpénztári tagra jutó átlagos vagyon egy év alatt 10 százalékkal 665 ezer forintra emelkedett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást