Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar gazdaság: 20 év múlva - vissza a jövőbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A válságnak két nagy tanulsága van: nem lehet nagy mértékű külső eladósodásra támaszkodva stabil növekedést elérni, és nem lehet felelőtlen hitelezésre alapozott fogyasztásnövekedést megvalósítani - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja a 20 év múlva - vissza a jövőbe című tanulmánykötet bemutatóján szombaton.

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott kerekasztal-beszélgetésen Király Júlia megismételte pénteki nyilatkozatát, amely szerint a kiszámítható gazdaságpolitika indíthatja be ismét a növekedést Magyarországon.

A jegybank alelnöke tanulmányismertetőjében elmondta: olyan 20 éves gazdasági pályát vázol fel a kötetben, amely "minden, csak nem kivételes", azaz normális, átlagos. Ebben olyan fejlődési pályán mozog a magyar gazdaság, ahol a fiskális fegyelem, a toleráns, piacépítő, azt szabályozó, ám nem megrendszabályozó állam stabil, jól működő tőkepiacot, versenyképes gazdaságot, fenntartható növekedést teremt - idézte írását a közgazdász.

Benczes István, a Corvinus Egyetem oktatója tanulmányának ismertetésekor úgy fogalmazott: nem attól lesz egy országban pénzügyi stabilitás, hogy egy politikai erő kijelenti, holnaptól szabályokat fog bevezetni. Sokkal inkább azok az országok lettek sikeresek, amelyek komoly, hiteles, konszolidációhoz vezető elkötelezett gazdaságpolitikát indítottak el. Ezek az államok csak az első eredmények után kezdték el a sikereket megalapozó törvényeket kőbe vésni, szabályok formájában - tette hozzá.

A rendezvényen felszólalt Muraközy László a Debreceni Egyetem oktatója, Csuka Gyöngyi, a Pannon Egyetem tudományos segédmunkatársa, Magas István, a Corvinus Egyetem oktatója és Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke is.