eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyar gazdaság: 20 év múlva - vissza a jövőbe

A válságnak két nagy tanulsága van: nem lehet nagy mértékű külső eladósodásra támaszkodva stabil növekedést elérni, és nem lehet felelőtlen hitelezésre alapozott fogyasztásnövekedést megvalósítani - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja a 20 év múlva - vissza a jövőbe című tanulmánykötet bemutatóján szombaton.

A XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott kerekasztal-beszélgetésen Király Júlia megismételte pénteki nyilatkozatát, amely szerint a kiszámítható gazdaságpolitika indíthatja be ismét a növekedést Magyarországon.

A jegybank alelnöke tanulmányismertetőjében elmondta: olyan 20 éves gazdasági pályát vázol fel a kötetben, amely "minden, csak nem kivételes", azaz normális, átlagos. Ebben olyan fejlődési pályán mozog a magyar gazdaság, ahol a fiskális fegyelem, a toleráns, piacépítő, azt szabályozó, ám nem megrendszabályozó állam stabil, jól működő tőkepiacot, versenyképes gazdaságot, fenntartható növekedést teremt - idézte írását a közgazdász.

Benczes István, a Corvinus Egyetem oktatója tanulmányának ismertetésekor úgy fogalmazott: nem attól lesz egy országban pénzügyi stabilitás, hogy egy politikai erő kijelenti, holnaptól szabályokat fog bevezetni. Sokkal inkább azok az országok lettek sikeresek, amelyek komoly, hiteles, konszolidációhoz vezető elkötelezett gazdaságpolitikát indítottak el. Ezek az államok csak az első eredmények után kezdték el a sikereket megalapozó törvényeket kőbe vésni, szabályok formájában - tette hozzá.

A rendezvényen felszólalt Muraközy László a Debreceni Egyetem oktatója, Csuka Gyöngyi, a Pannon Egyetem tudományos segédmunkatársa, Magas István, a Corvinus Egyetem oktatója és Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×