Változatlan a kereslet a fővárosi irodapiacon az első negyedévben

InfoRádió / MTI
2011. április 13. 19:25
A budapesti irodapiacon az első negyedévben 77.517 négyzetméter irodára volt kereslet, ez megegyezik a tavalyi utolsó negyedévivel, a kihasználatlansági ráta is gyakorlatilag változatlan, 21 százalékon áll - közölte a Budapest Research Forum (BRF)

A CB Richard Ellis, a Colliers International, a Cushman & Wakefield, a DTZ, a GVA Robertson, az Eston International, a Jones Lang LaSalle és a King Sturge tanácsadó cégek által alapított szervezet az első negyedéves új kínálatot 1.700 négyzetméterre teszi.

A bériroda-állomány - kerekítve - 2,5 millió, míg a saját tulajdonú irodaterület 500 ezer négyzetméter. Az előbbi magába foglalja az "A" és a "B" kategóriás irodákat is, de a megoszlást nem részletezi a közlemény. A korábbi információk szerint az "A" kategóriás több mint 2 millió négyzetméter.

A bő 77 ezer négyzetméternyi keresletből 29 ezer négyzetméter volt a hosszabbítás, az új igény pedig 34 ezer négyzetmétert tett ki. A bővülés 9 ezer, míg az előbérlet közel 6 ezer négyzetméter volt.

Az átlagosan 21 százalékos kihasználatlanság mögött területenként eltérő a konkrét adat. Legjobb az észak-budai terület és a Váci úti folyosó kihasználtsága, itt a kihasználatlansági mutató mindössze 14,8 illetve 15,3 százalék. Ez közel áll az ideális 13-14 százalékos kihasználatlansághoz. Legkevésbé telítettek a dél-budai irodák 25,3 százalékkal.