Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Váratlanul megugrott az infláció Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A februári 4,1-ről 4,5 százalékra ugrott márciusban a fogyasztói árak éves átlagos emelkedése - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A Portfolio.hu elemzői konszenzusa 4,2 százalékos drágulást vetített előre. A maginfláció még ennél is nagyobb ugrást mutatott: 1,9-ről 2,5 százalékra gyorsult. A havi alapú fogyasztói áremelkedés dinamikus, 1,1 százalékos volt márciusban, amelyben az élelmiszerek két százalékos, illetve az üzemanyagok 3,4 százalékos drágulása játszott fontos szerepet.

A KSH adatai szerint márciusban 2011. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek két százalékos drágulása mögött különösen nagy áremelkedés volt megfigyelhető a cukornál (29,6 százalék) és a lisztnél (10,5 százalék). Emellett a péksütemények (4,5 százalék), a kenyér (3,6 százalék) és az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - (2,6 százalék) ára is intenzíven emelkedett. Árcsökkenés következett be azonban a sertéshús (2,1 százalék) esetében.

Az átlagosnál nagyobb mértékű volt az áremelkedés a ruházkodási cikkek körében is (két százalék), az ilyenkor szokásos szezonális változásoknak megfelelően. A háztartási energia szintén átlag felett, 1,5 százalékkal drágult, ezen belül az elektromos energia ára négy százalékkal nőtt. Az átlagot meghaladó mértékben emelkedett az egyéb cikkek ára is (1,3 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok 3,4 százalékkal drágultak. A szolgáltatások körében átlag alatti, 0,6 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk árai nem változtak, a tartós fogyasztási cikkekért pedig átlagosan 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, az előző hónaphoz viszonyítva.