Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Májusra készülhet el a portugál csomag

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Májusban készülhet el a Portugáliát támogató pénzügyi csomag, amelyről az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői azonnal megkezdik a tárgyalásokat a lisszaboni kormánnyal - mondta Olli Rehn, az EB gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa pénteken Gödöllőn.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) informális találkozóján tartott sajtóértekezleten Rehn elmondta: a portugál kormány támogatási kérelme előző nap este 10-kor érkezett meg az EB-hez. A támogatási csomagot május közepén fogadhatják el az uniós pénzügyminiszterek.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport (Eurogroup) elnöke ismertette: a portugál program három pilléren áll majd. Az első egy költségvetési kiigazító intézkedéscsomag, a második a gazdasági növekedést megalapozó lépések sorozata, a harmadik pedig a pénzügyi szektor likviditását szolgáló alprogram.

Meghosszabbították a görög hitel futamidejét

Az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő csoport (Eurogroup) megállapodott abban, hogy a Görögországnak nyújtott hitelek kifutását átlagosan hét és fél évre hosszabbítják meg, és száz bázisponttal csökkentik a már folyósított hitelrészletek kamatrátáit - mondta Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti csoport elnöke pénteken Gödöllőn, az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsa (ECOFIN) informális ülésének sajtótájékoztatóján.

Jean-Claude Juncker elmondta, hogy az eurócsoport délelőtti ülésén megvitatták a görög kiigazító program állását. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Görögországnak szorosan követnie kell a deficitcélt, és a márciusban az állam- és kormányfők által meghatározott célokat.

Görögország tavaly májusban az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás alapján 110 milliárd eurós hitelt kapott, eredetileg hároméves futamidőre.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa