Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Görögország és Portugália: "nincs fertőzésveszély"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A portugál válság esetleges tovaterjedéséről szólva az Európai Pénzügyi stabilitási Eszköz igazgatója pénteken Gödöllőn hangsúlyozta: "nincs fertőzésveszély", a görög válság nem terjed tovább az euróövezetben. Az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) sajtóértekezletén elhangzott: a Portugáliát kisegítő pénzügyi csomag májusban készülhet el, az euróövezeti tagország 80 milliárd eurós kölcsönt kaphat.

A Portugáliát támogató pénzügyi csomag májusban készülhet el, az euróövezeti tagország nagyjából 80 milliárd eurós kölcsönt kaphat, cserébe pedig egyebek között "ambiciózus privatizációs programot" kell végrehajtania - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság (EB) gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa pénteken Gödöllőn.

Az Európai Unió (EU) gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) informális találkozóján tartott sajtóértekezleten Rehn elmondta: a portugál kormány támogatási kérelme előző nap este 10 órakor érkezett meg az EB-hez. A támogatási csomagot az EB, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) készíti elő a portugál hatóságokkal együttműködésben. A munka "haladéktalanul" megkezdődik, a csomagot május közepén fogadhatják el az uniós pénzügyminiszterek - tette hozzá az uniós biztos.

Újságírói kérdésre válaszolva Rehn elmondta: Lisszabon számára nagyjából 80 milliárd eurós hitelkeretet állíthat össze az EB-EKB-IMF trojka. A futamidő 3 év lehet. A támogatásért cserébe Portugáliában egy sor reformot kell végrehajtani, és "ambiciózus privatizációs programot" kell beindítani.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport (Eurogroup) elnöke ismertette: a portugál program három pilléren áll majd. Az első egy költségvetési kiigazító csomag, a második a gazdasági növekedést megalapozó lépések sorozata, a harmadik pedig a pénzügyi szektor likviditását szolgáló intézkedéscsomag. Juncker újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiányt jövőre 4,6 százalékra, 2013-ra pedig 3 százalék alá, "lehetőleg 2 százalékra" szükséges csökkenteni, a privatizációs bevételekből pedig az államadósságot kell csökkenteni.

Az eurócsoport és az ECOFIN pénteki, közös ülése után a miniszterek nyilatkozatban foglalták össze a teendőket. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a gazdasági növekedés ösztönzését és a versenyképesség fokozását szolgáló intézkedések között szükség van a munkaerőpiaci rugalmasságot korlátozó elemek kiiktatására és egy "ambiciózus privatizációs programra" is.

Az unió és az IMF közös pénzügyi támogatási programjának alapja a portugál kormány március 11-én ismertetett reformterve - szögezi le a nyilatkozat. (Ez volt az a megszorító csomag, amelyet a kisebbségi kormány nem tudott elfogadtatni az ellenzékkel, amiért José Sócrates miniszterelnök végül március 23-án lemondott.)

A nyilatkozatban a miniszterek felszólítják valamennyi portugáliai politikai pártot, hogy a lehető leghamarabb állapodjanak meg a válságkezelő programról, a júniusi választások után pedig alakítsanak olyan kormányt, amely véghez tudja vinni a költségvetési konszolidációt és a strukturális reformokat.

A portugál válság esetleges tovaterjedéséről szólva Klaus Regling, az Európai Pénzügyi stabilitási Eszköz (European Financial Stability Facility, EFSF) igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: "nincs fertőzésveszély", a görög válság nem terjed tovább az euróövezetben. "A portugál program beindítása elhatárolja a három leginkább sérülékeny tagországot az euróövezet többi részétől" - fejtette ki a szakember, hozzátéve, hogy az állampapírpiaci folyamatok is ezt támasztják alá: a spanyol államkötvények kockázati felára az év eleje óta már 200 bázisponttal csökkent, míg a portugál kötvényeket most már gyakorlatilag lehetetlen eladni.

Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke azt emelte ki, hogy minden portugál pártnak együtt kell dolgoznia a reformprogramon, egy "pártokon átívelő csomagot kell megalkotni". Az EKB készen áll az azonnali segítségnyújtásra, és az EB-vel együttműködve megkezdi a portugál program részleteinek kidolgozását - tett hozzá Trichet.

Az eurócsoport péntek délelőtti ülésén megvitatták a görög kiigazító program állását, és a miniszterek megállapodtak arról, hogy a hitelek futamidejét átlagosan hét és fél évre hosszabbítják meg, és száz bázisponttal csökkentik a már folyósított hitelrészletek kamatrátáit.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa