Emelkedett a vendégek és a vendégéjszakák száma

InfoRádió / MTI
2011. április 8. 15:02
A vendégek és a vendégéjszakák száma is 6 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken január-februárban, az előző év azonos időszakához viszonyítva- tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Póka Orsolya, a KSH szakstatisztikusa hozzátette: szálláshelyek árbevétele 4,9 százalékkal nőtt ebben az időszakban.

Az idén január-februárban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a szálláshelyek árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.

A forgalom 87 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mindkét hónapban élénkült, amelyben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák vendégforgalma volt meghatározó mind a külföldiek, mind a belföldiek esetében.

Január-februárban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 33,4 százalékos volt, ezen belül az ötcsillagos szállodák működtek a legmagasabb, 45,8 százalékos szobakihasználtsági aránnyal; a négycsillagos házak 38,4 százalékos foglaltságot értek el, a foglaltság 1,1 százalékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 4,9 százalékkal emelkedett 2010-hez képest. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-februárban összesen 26 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 13 milliárd forint volt.

A vizsgált időszakban 316 ezer külföldi vendég 824 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken; a vendégek és az éjszakák száma egyaránt nőtt 9,5, illetve 7 százalékkal.

A külföldivendég-forgalom szerkezete továbbra is átalakulóban van. A legjelentősebb küldő országok közül Olaszországból, Romániából, Franciaországból és az Egyesült Királyságból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben Németországból, Ausztriából, Oroszországból és Csehországból érkezők esetében nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a négycsillagos kategóriában jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma 11,3, a vendégéjszakáké 9 százalékkal bővült. A többi kategóriában eltérően alakult a vendégforgalom, az öt- és háromcsillagos egységekben kevesebb, míg a két- és egycsillagos szállókban több éjszakát töltöttek el a külföldiek 2010 azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának emelkedése - a balatoni és a dél-dunántúli régiók kivételével - mindegyik turisztikai régióban megfigyelhető volt.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 415 ezer belföldi vendég 933 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt emelkedett 3,8, illetve 4,4 százalékkal az előző év azonos időszakához mérten.

A belföldivendég-forgalom több mint 80 százalékát fogadó szállodákban 7,6 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A vendégek körében szintén közkedvelt panzióknál az év eleji alacsony vendégforgalomnak köszönhetően 17,3 százalékos csökkenés következett be. A belföldi vendégek számának visszaesése a kilenc turisztikai régióból négyet érintett.

A Balatonon eltöltött éjszakák száma január-februárban a külföldiek és a belföldiek esetében fél, illetve 7,8 százalékkal emelkedett. A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága kissé kedvezőtlen képet mutatott az év első két hónapjában. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma leginkább a külföldivendég-éjszakák visszaesésének köszönhetően 21 százalékkal csökkent, a wellness-szállodákban - a kapacitásnövekedés ellenére - 5,6 százalékkal mérséklődött az éjszakák száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Budapesten - a megszokott tendenciától eltérően - a belföldi vendégeknek köszönhetően 5,1 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást