Szócska Miklós: Tavaly több orvos hagyta el Magyarországot, mint amennyien végeztek

Infostart
2011. április 6. 20:25
Több orvos hagyta el tavaly Magyarországot, mint amennyien végeztek. Az elvándorlás, a munkaerőhiány nemcsak magyar probléma. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt mondta, Európában a következő 10 évben 1 millió egészségügyi dolgozó hiányzik majd.

 Magyarországon nagyjából 1500 orvos és 3400 egészségügyi szakdolgozó hiányzik a rendszerből - derült ki az egészségügyi államtitkárság háttéranyagából. Eszerint a helyzet kritikus, ami már az ellátás biztonságát is fenyegeti. A statisztikák szerint tavaly több orvos keresett külföldön munkát, mint amennyien frissen végeztek. A bér az elsődleges szempont, de lényegesek a munkakörülmények is - mondta Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár. Az InfoRádió kérdésére elmondta, dolgoznak különböző életpálya modelleken.

Magyarországra külföldről jóval kevesebben jönnek dolgozni, mint amennyien elmentek. Friss adat nincs. 2008-ban az összes orvos kevesebb, mint 4 százaléka volt külföldi. A nővéreknél még ennél is rosszabb az arány. Az egészségügyi miniszterek informális tanácskozására készült átfogó, nemzetközi kutatás a migrációról. Ebből kiderült: a jövedelemkülönbségen és a munkakörülményeken kívül szerepet játszanak a karrier és továbbképzési lehetőségek, a társadalmi elismertség is. Az Egyesült Királyságban kapott a legtöbb külföldi orvos munkát: arányuk csaknem 37 százalék volt 2008-ban.

Szócska Miklós államtitkár azt mondta, uniós szinten a következő 10 évben már egymillió dolgozó hiányozhat az egészségügyből, ezért folyamatosan napirenden kell tartani a kérdést.

Az egészségügyi államtitkár azt mondta, az unió tagállamaitól közös fellépés várható. A téma szóba került az egészségügyi miniszterek informális ülésén is, de a döntésre, a konkrét intézkedésekre még várni kell. A kérdés azért is nehéz, mert az egészségügyi szakemberek külföldi munkavállalásakor a munkaerő szabad áramlása, és az azonos egészségügyi ellátáshoz jutáshoz való esélyegyenlőség ütközik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást