Két és fél éves csúcson az olajár

Infostart
2011. április 5. 09:42
Bár ma reggel kisebb (0,2 százalékos) csökkenés mutatkozik a Brent májusi határidős árában, a jegyzés továbbra is a 121 dolláros, utoljára 2008 augusztusában látott magasságokban tartózkodik. Az észak-afrikai és a közel-keleti feszültségek kínálati oldalt sújtó és arra potenciálisan további veszélyt jelentő hatásai erős támaszt adnak az olajárnak.

A kínálat oldali félelmek egyre magasabbra hajtják az olaj árfolyamát, mely utoljára 2008 augusztusában járt a jelenlegi szinteken. A líbiai kitermelés kiesés a katonai akciókat elnézve akár hosszabb időre is elhúzódhat, miközben a közel-keleti országok közül a jemeni és szíriai események újabb potenciális veszélyt jelenthetnek a kitermelési szintekre.

Bár a piac most elsősorban erre a régióra figyel, a legjelentősebb afrikai olajkitermelőnek számító Nigéria is hozzájárulhat a piaci bizonytalanságokhoz. Az országban ugyanis a napokban választásokat tartanak, ami jelentős feszültségek forrása szokott lenni az országban. Nem szabad elfeledni, hogy 2007-2008-ban a nigériai felkelők olajlétesítmények ellen intézett akciói az olajár segítségére voltak az emelkedésben.

Bár ilyen jellegű támadásokról eddig nem érkeztek hírek, a feszültségekkel teli választások óvatosságra inthetik az esésre játszókat.

A Brent 2008-ban tudott 120 dollár fölötti szintekre kapaszkodni, akkor azonban mindössze 65 napra sikerült a bűvös szint fölött tartózkodnia. Az amerikai ingatlanpiacról induló, majd a pénzügyi és később számos más szektorba begyűrűző válság hamar elsöpörte a nagy ralit.

Az olajár mostani emelkedése közepette sokan felhívták már a figyelmet annak gazdasági növekedést gáncsoló hatásaira. Ezúttal a kuvaiti nemzeti olajtársaság vezetője fejtette ki egy konferencián a véleményét arról, hogy az olajár túlságosan magas, aggasztónak mondható szinteken tartózkodik. A világ legnagyobb olajkitermelője szerint a fekete aranynak 90-100 dollár között kellene tartózkodnia.