Emfesz: a nem jogerős bírói végzés szerint semmis a társaság eladása

InfoRádió / MTI
2011. március 31. 11:49
Semmisnek ítélte a Fővárosi Bíróság a szerdán meghozott elsőfokú ítéletében az Emfesz üzletrészének eladását azzal az indoklással, hogy az erre is szóló meghatalmazás megfogalmazása nem egyértelmű a bíró számára - közölte Góczi István, az Emfesz Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Góczi István 2009 áprilisában adta el az akkor a ciprusi bejegyzésű és Dimitro Firtas ukrán üzletember birtokában lévő Mabofi Holdings tulajdonú magyar energiakereskedő céget a Svájcban bejegyzett RosGas AG-nak.

Góczi István érthetetlennek nevezte a bírói döntést, és közölte, hogy fellebbeznek. Bemutatta az újságíróknak azt a magyar-angol nyelvű meghatalmazást, amit 2004. október 15-én a Mabofi Holdings igazgatója írt alá, és amit 2004. december 5-én megerősítettek. A dokumentum szerint Góczi István visszavonásig egy személyben gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat, és bármely üzletrész átruházására jogosult.

Az Emfesz gázkereskedői engedélyét a Magyar Energia Hivatal 2011. január 13-tól 90 napra felfüggesztette. Az MTI kérdésére Góczi István még nem tudott választ adni arra, hogy teljesíteni tudják-e a feltételeket a felfüggesztés megszüntetéséhez.

Az ügyvezető visszautasította a Firtas-érdekeltség sajtónyilatkozatát. A Mabofi Holdings az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben "csalárd ügyletről" szólt.

Góczi István emlékeztetett arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság éppen a napokban hagyta jóvá az alsóbb fokú bíróságok ítéletét a tulajdonosváltás cégbírósági bejegyzéséről. Ennek során a bíróság és a cégbíróság is elfogadta a Góczi István nevére szóló meghatalmazást. Svájcban hat bírósági döntés született, és egyikben sem kérdőjelezték meg a meghatalmazás jogszerűségét - fűzte hozzá.

Az Emfesz ügyvezetője a tényeket ismertetve azt mondta, hogy két évvel ezelőtt megszűnt a földgázszállítás, és ebben a helyzetben az új orosz tulajdonosok biztosítani tudták, hogy az Emfesz ellássa a lakossági és más fogyasztóit. Az Emfesz olyan piaci versenyt generált Magyarországon, ami hasznára vált a gazdaságnak és a lakosságnak is - magyarázta Góczi István. Elsősorban nem az olcsóságával, hanem - főleg az ipari felhasználók esetében - a termeléshez igazodó feltételekkel.

Felszámolják a céget?

Az Emfesz nincs egyszerű helyzetben, de mindent megtesz azért, hogy a lakossági fogyasztókkal ne maradjon elszámolási probléma, ne legyen a cégnek adótartózása és minden korrekt partnerrel lezárja az ügyleteit.

Góczi István szóba hozta a stockholmi választott bíróság napokban hozott ítéletét, ami a Mabofi számára kedvező. Ebben az Emfeszt 527,3 millió dollár megfizetésére kötelezték. Az ügyvezető közölte, szerdán megfellebbezték ezt a döntést, mert olyanban foglaltak állást a bírók, ami nem volt a per tárgya. Az ügyvezető megjegyezte azt is, hogy sorra "furcsa jelenségeket" tapasztalnak a bírósági eljárásoknál, ami mögött Firtast sejti. "A Firtas által kezdeményezett perekben sorra furcsa elemek kerülnek elő, ami megkérdőjelezi, hogy tisztességes eljárás folyik az Emfesz ellen" - hangsúlyozta Góczi István.

Dmitro Firtas olyanra akarja kényszeríteni az Emfeszt, ami már "súrolja a pénzmosás határát". Magyarázatként Góczi István hozzáfűzte: olyan földgázmennyiség után van követelése, amihez nincsenek szállítási dokumentumok. Ha ilyen nincs, akkor pedig nincs mit elszámolni.

Szólt arról is, hogy a Mabofitól 53 milliárd forintot követel az Emfesz, a kamatokért pedig 20 milliárd forintot. Egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás. Dmitro Firtas ugyanis azt állítja, hogy az 53 milliárd forint, amit közjegyzővel igazoltan kölcsönvett, a cégei közötti átcsoportosítás. Ilyen a magyar jogban nincs - mondta Góczi István - hozzáfűzve: "ez azt jelenti, hogy valaki belenyúlt a kasszába és kimenekítette a pénzt offshore vállalkozásokba." Ezért sejt összefüggést ebben a dologban a Fővárosi Bíróság és a Stockholmi választott bíróság döntése között.

Góczi állítása szerint minden szabályosan történt, Firtas offshore cégek létrehozására utasította az Emfeszt erőmű és szénhidrogénmezők megvásárlására. "A lelkiismeretem tiszta, semmit nem tennék másként" - válaszolta újságírói kérdésre.

Az Emfesz jelenlegi helyzetéről szólva Góczi István azt mondta, hogy a társaságnak mintegy 8-9 milliárd forint kintlévősége van, amiből 3,3 milliárddal a lakosság tartozik. Ugyanakkor minimális az elismert kötelezettsége - fűzte hozzá. A Nyíregyházán működő adminisztrációs iroda a csúcsidőben 200 főt foglalkoztatott, jelenleg 100 ember dolgozik itt, de folyamatos a leépítés.

Arra a kérdésre, hogy felszámolásba kerülhet-e az Emfesz, Góczi István csak annyit mondott: az ő feladata lezárni minden elszámolást és mindent rendezni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Góczi István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást