Erdei: Kedvező hatással lehet a bankrendszerre a gazdasági növekedés

Infostart
2011. március 30. 15:56
A vállalati szegmensre fókuszál idén az MKB Bank - mondta a 2010-es évet értékelő sajtótájékoztatóján a pénzintézet elnök-vezérigazgatója. Erdei Tamás hozzátette: 2010-et a céltartalékképzés és a különadó határozta meg, de idén optimistábbak a kilátásokat illetően.

Az MKB Bank a tervezettet lényegesen meghaladó kockázati tartalékképzés és értékcsökkenés következtében csoportszinten 117,8 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a tavalyi évet a nemzetközi számviteli standardok szerint - jelentette be Erdei Tamás. Az elnök-vezérigazgató szerint azonban a veszteség hatása átmenetinek tekinthető, a bank tőke-és likviditási helyzete stabil és az idén a korábbi éveket megközelítő nyereséggel számol a bankadót nem számítva. Az MKB vesztesége a leánybankokhoz kötődő eredménytételektől és a 14 milliárd forint banki különadótól megtisztítva 47,5 milliárd forint lenne.

Erdei Tamás bejelentette: a bank szerdán megtartott rendkívüli közgyűlésén a részvényesek újabb három évvel meghosszabbították az igazgatóság elnökének és három tagjának lejáró mandátumát, ami azt mutatja, hogy a tulajdonosok bíznak a menedzsmentben és az igazgatóságban.

Az elnök-vezérigazgató az InfoRádiónak azt mondta: 2010 nehéz év volt, a külső körülmények nem javultak, nehéz volt hozzájutni a pénzhez, míg a vállalatok és a lakosság portfoliója tovább romlott.

Az idei évre óvatos optimizmussal tekint Erdei Tamás, bízik benne, hogy további romlás nem várható, a külső és a belső körülmények is javulnak, és ez meg fog látszani a bankok mérlegszerkezetén is. Az idei év második felében a gazdasági növekedés kedvező hatással lehet a bankrendszerre is - tette hozzá.

Erdei Tamás elmondta: az ingatlanprojektek finanszírozásában további csökkentést kíván végrehajtani az MKB Bank, és az építőipart is kockázatos területnek tartják. Fontos kérdés, hogy sikerül-e a kormányzattal megnyugtató megoldást találni arra, hogy a jelzálog-finanszírozás visszatérhessen a piaci körülmények közé - emelte ki.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást