Újabb történelmi csúcsra érhet a svájci frank

Infostart
2010. december 13. 07:03
A következő évben új történelmi csúcsára szárnyalhat a svájci frank az euróval szemben - vetítik előre a Morgan Stanley londoni elemzői legfrissebb devizapiaci kilátásokat bemutató anyagukban, amely egyúttal kereskedési ötleteket is megfogalmaz a befektetők számára. Az egyik ilyen ajánlás az alpesi deviza további felértékelődésére épít, miután a svájci jegybank 2011-ben megkezdheti kamatemelési ciklusát. A svájci frank tartós ereje, valamint a kamatemelési várakozások felerősödése nem sok jót vetít előre a magyarországi frankhitelesek számára. az Equilor devizapiaci elemzője szerint a forintnak segíthet, ha a kormány jövő évben várható gazdaságpolitikai bejelentéseit a piac pozitívan ítéli majd meg.

A svájci frank továbbra is az egyik kedvenc devizánk - kezdik az alpesi devizára vonatkozó véleményüket a Morgan Stanley szakértői, akik további felértékelődést várnak a franktól jövőre. A gazdaság kedvező adósságszinttel, valamint folyó fizetési mérleg pozícióval rendelkezik - olvasható a portfolio.hu cikkében.

Az erős fundamentumoknak, valamint az üzletbarát adókörnyezetnek köszönhetően az alpesi ország további tőkebeáramlást tapasztalhat jövőre szemben Európával, ahol a megszorító intézkedések uralják a gazdaságot - fogalmaznak a londoni elemzők.

A gazdaság tehát - érvelnek az MS elemzői - rendkívül jó állapotban van (ezt támasztják alá a vezető gazdasági hangulatindex, valamint a legutóbbi GDP-adatok is), így a svájci jegybank megkezdi az alapkamat emelését. Az elemzőház szakértői szerint jövőre 125 bázisponttal emelheti meg az alapkamatot a jegybank.

A Morgan Stanley prognózisából az is kiolvasható, hogy a frank fokozatos erősödést várnak jövőre, és a harmadik negyedévben egészen az 1,20-as szintig süllyedhet az EUR/CHF jegyzés, ami egyben új történelmi csúcsot is jelentene.

A svájci frank további felértékelődése, valamint a várható kamatemelések beindulása nem sok jót vetít előre a magyarországi frankhitelesek számára, ugyanis ezáltal tovább növekedhetnek terheik.

A mostani magas svájci frank árfolyam akár a forinttal, akár az euróval szemben remélhetőleg nem emelkedik tovább. Ugyanakkor az eurózónával kapcsolatos aggodalmak miatt ez nem kizárható - nyilatkozta az Inforádiónak az Equilor devizapiaci elemzője.  Szántó András szerint a forintnak segíthet, ha a kormány jövő évben várható gazdaságpolitikai bejelentéseit a piac pozitívan ítéli majd meg.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szántó András elemzõ, Equilor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást