Bizakodnak a vállalkozások, bővül a foglalkoztatás

Infostart
2010. december 9. 07:50
Pozitív tendenciák mutatkoznak a munkaerőpiacon, az üzleti szektor túljutott a válságon - derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felméréséből. Parragh László, a szervezet elnöke az InfoRádiónak elmondta: 2011-ben 15 százalékkal többen terveznek létszámbővítést, mint csökkentést.

Amikor a válság elérte a legyengült magyar gazdaságot, két év alatt 140 ezer munkahely szűnt meg. A mélypontot a tavalyi év végén érte el a foglalkoztatottság, tavasszal pedig már érzékelhető volt a vállalkozói optimizmus - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A szervezet legújabb felmérése azt mutatja, hogy a cégek továbbra is bizakodóak: az előrejelzések szerint jövőre 15-16 százalékkal több kívánja bővíteni a dolgozói létszámot, mint ahány elbocsátásokat tervez. Elsősorban a szakképzett fizikai dolgozók és a diplomás szellemi munkát végzők iránt van kereslet - tette hozzá Parragh László.

Bővítési szándékot elsősorban a 250 főnél többet foglalkoztató, többségében külföldi tulajdonú, alapvetően exportra termelő cégek jeleztek, de optimisták a hazai kis- és közepes vállalkozások is - hangsúlyozta a kamarai elnök.

Parragh László emlékeztetett: a reálfolyamatok a várakozásokhoz képest már tavasszal is jobban alakultak, hiszen a vállalkozások nem öt, hanem 14 százalékponttal bővítették a foglalkoztatotti létszámot.

Ennek oka elsősorban az, hogy fellendülőben van a fogyasztás: a német gazdaság megmozdult, bővül az export, az adórendszer átalakítása miatt pedig a hazai piacon működő termelők és szolgáltatók előtt is új lehetőségek nyílnak - fűzte hozzá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást