Mi a következő mérföldkő, amely meghatározza Magyarország megítélését?

Infostart
2010. december 6. 15:35
Két fokozattal minősítette le Magyarországot hétfő reggel a Moody's hitelminősítő, és az újabb leminősítés veszélye miatt várható, hogy többen eladják a portfóliójuk egy részét - mondta el az ING elemzője az InfoRádiónak.

Egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait hétfőn a Moody's Investors Service, az ország költségvetési helyzetének hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos "növekvő aggodalmakra" hivatkozva.

Az InfoRádiónak nyilatkozva az ING elemzője elmondta: korábban a piac úgy reagált ezekre a leminősítésekre, hogy hirtelen több, akár négy-öt forintot is elmozdult az árfolyam, majd onnan visszaerősödött.

Németh Dávid azonban kiemelte, hogy a mostani, még a tőzsdenyitás előtt történt leminősítés után csak kis mértékű, két forintos gyengülés volt, de folyamatosan csúszott lefelé a magyar fizetőeszköz.

Úgy véli, ha még egy szinttel leminősítenék Magyarországot, akkor sokaknak el kellene adniuk a portfóliójuk egy részét. Elképzelhetőnek tartja, hogy a további leminősítéstől való félelem miatt többen már most megszabadulnak a magyar eszközöktől, így próbálják meg csökkenteni a kitettségüket.

Ha jönne egy pozitív nemzetközi hangulat kockázatvállalási hajlandósággal, akkor az segítene Magyarország megítélésében - hangsúlyozta Németh Dávid, aki hozzátette: most mindenki februárra és márciusra vár, hogy kiderüljön, a kormány által meglebegtetett kiadáscsökkentő csomag miből fog állni, és hogyan fogja befolyásolni az ország hosszú távú költségvetési pályáját. Ez lehet a következő mérföldkő, amely meghatározhatja Magyarország megítélését az elemző szerint.

Németh Dávid elképzelhetőnek tartja, hogy a másik nagy hitelminősítő intézet, a Fitch Ratings az év végén vagy a jövő év elején leminősíti Magyarországot.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást